ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Gerhes Gábor: Die Ordnung

Gerhes Gábor: Die Ordnung

A Capa Központ bemutatja Gerhes Gábor Die Ordnung kiállítását az art Karlsruhe 2015 Klasszikus, Modern és Kortárs nemzetközi művészeti vásáron, március 5-8. között.

Gerhes Gábor, a Rendfőnök

A Magyarországon 2013-ban bemutatott, komoly szakmai érdeklődést kiváltó kiállításon Gerhes Gábor megfogalmazza mindazt, amit világunkról és azon belül önmaga művészetéről gondol. Nagyfokú szakmai kifinomultsággal és érzékenységgel beszél az elementáris szabadságvágyról, valamint önmaga kritikus, elemző habitusáról. Szeizmográf alkata pontos megfigyelésekre, okos helyzetelemzésekre, aktuális társadalmi és politikai állapotok megfogalmazására késztették. Ez a reflektív hozzáállás a hatalom elnyomó erejére és az emberek kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet. Az önmagát tévedhetetlennek képzelő hatalommal szemben könyörtelen, pengeéles meglátással fogalmaz. Mint vallja, a művész feladata a probléma felvetése. A válaszadás szabadságát azonban a nézőre bízza. Szabad választás, mindenek felett!

Az ismert diktatúrákat – mint fogalmaz egy írásában – ahol a kisebbség uralkodik a többség felett, a kiválasztottak tartják fent. A többiek alkalmazkodásukkal, átvészelni akarásukkal erősítik azt.

A kiállítás központi munkája, a „Confabulatio” e titokzatos, arctalan Új Hatalom megtestesítője. A kitalált rekvizitumokkal, vallási allegóriákkal, sajátos metaforákkal, népi attribútumokkal felruházott Rendfőnök (a kamuflázs mögött) maga a szerző. Rendje kiismerhetetlen, kizárólag a hatalom érdekli. Körülötte a megrendezett, beállított figurák, ennek az Új Rendnek titkos tagjai. Vezérek és alattvalók. A kiszolgálók és a kiszolgáltatottak. A hatalom arctalanságába menekülő szerencsétlen, üres emberek.

Jerger Krisztina

Gerhes_Karlsruhe_hirkep1
Gerhes_Karlsruhe_hirkep1
Gerhes_Karlsruhe_hirkep2
Gerhes_Karlsruhe_hirkep2

GERHES Gábor
(Budapest, 1962)

Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. 2006-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, 2010-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotó szakán óraadó tanár. Diplomabizottsági tag. Emellett a KREA fotószak vezető tanára, az Európa Könyvkiadó művészeti vezetője. Fotográfusi és képzőművészeti tevékenysége mellett tervezőgrafikával is foglalkozik.
Az utóbbi években készült művei különös tekintettel fókuszálnak a transzkulturális jelenségekre, a nemzeti identitásra és a kollektív tudatra. Középpontjukban a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció állnak.

Alkotói tevékenységét a Soros Alapítvány ösztöndíjával, a Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítvány ösztöndíjával, a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjjal illetve több alkalommal a Nemzeti Kulturális Alap alkotói díjával támogatták. Munkásságát többek között a Budapest Főváros Önkormányzat díjával, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója díjával, a Magyar Hírlap díjával, az Óbudai önkormányzat díjával, az Art Future 2000 – Taipej Díjjal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíjával, Munkácsy Mihály-díjjal és a Mozgó Világ folyóirat 2009. évi képzőművészeti nívódíjával is elismerték. 2014-ben megkapta az AICA (Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége) díját a Trafó Galériában megrendezett Neue Ordnung című kiállításáért. 2014-ben beválogatták a Kreatív magazin 30 legjobb fotósa közé.

1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos kiállításokon a legfontosabb hazai kiállítóterekben: a Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, a Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, a debreceni Modemben, Szegeden, Pécsett, Dunaújvárosban, Veszprémben, Székesfehérvárott, Miskolcon és Szombathelyen. Külföldön, többek között jelentős kiállítóhelyeken: Párizsban (Grand Palais, Louvre-Caroussel), Montpellierben (FRAC), Brüsszelben (BOZART), Helsinkiben, Pozsonyban, Varsóban (Palace Ujazdowsky), Bukarestben, Bécsben, Lisszabonban, Londonban (Anthony Reynolds Gallery), Triesztben, Berlinben (Akademie der Künste), Taiwanon és az Amerikai Egyesült Államokban. 2009-ben a Szépművészeti Múzeum felkérésére Izraelben készített videómunkát. 2013-ban a Prágai Biennálé kiállítója volt.

1997-óta vesz részt hazai művésztelepek, szimpóziumok munkájában (1997 Paks, 1999 Szeged, 2001, 2005, 2009 Makó, 2005 Miskolc). Alkotói ösztöndíjjal dolgozott Frankfurtban, Bécsben, illetve több ízben vett részt hosszabb rezidencia programon Párizsban 2004–2005 között, illetve 2007-ben.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (korábban a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja) festőművész szakosztályának, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, illetve a MAOE Intermédia szakosztályának. 1987-ben lett tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, melynek 1989–1997 között vezetőségi tagja, 1995–1998 között alelnöke volt.

Munkáiból a hazai gyűjtemények közül a budapesti Soros Alapítvány, a Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeum, a Vintage Galéria, a KOGART Alapítvány, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum, az Első Magyar Látványtár és a Miskolci Galéria, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA), a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a debreceni MODEM gyűjtemény számára vásároltak. A legfontosabb magángyűjteményekben is található több munkája: az Irokéz Gyűjteményben, a Somlói-Spengler gyűjteményben, Gerendai Károly gyűjteményben, stb. Alkotásait külföldön a svájci H. Ringier gyűjtemény és a Kunsthaus Glarus, a németországi Stifftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main közgyűjteményében, valamint számos egyéb magyar és külföldi magángyűjteményben őrzik.

A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli.
www.acbgaleria.hu

A kiállítás kurátora:
Jerger Krisztina művészettörténész

A kiállítás helyszíne:
art Karlsruhe 2015 Klasszikus, Modern és Kortárs nemzetközi művészeti vásár
Messe Karlsruhe
Messealle 1 – 76287 Rheinstetten

A kiállítás megtekinthető:
2015. március 5-8. között