ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Hello From the Other Side

Hello From the Other Side

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2018. szeptember 1. – 2018. szeptember 23.
mindennap 14 és 22 óra között.
Külső helyszín: Valyo Kikötő – Capa Kikötő (1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.)
Kurátor: Mucsi Emese

Grafikai tervezés: Halász Gabi | Fordítás: Bakonyi-Tánczos Vera | Technikus: Bodor István Zoltán

Túloldal, túlvég, túlvilág – sokféleképpen érthető az a címben szereplő másik oldal, amiről a kiállításon bemutatott fotók tudósítanak. A képek a Duna által kettészelt Budapest különböző pontjain készültek a közelmúltban: a budai vagy a pesti utcák, az ott álló házak részleteit jelenítik meg, mégsem tekinthetők dokumentarista igénnyel készült streetfotóknak, mert túlmutatnak a látható világ egyszerű képi reprodukálásán. Alkotóik változatos módon, fotográfusi eszköztárukra, kompozíciós készségeikre, érzékenységükre támaszkodva adták hozzá a képekhez azt a nehezen meghatározható, extra tartalmat, amely által érzékelhetővé válik az adott hely szelleme is. Kétségtelen, hogy a genius loci, azaz ebben az esetben a budai és pesti helyszínekből kisugárzó szellem közvetítésére a fotó az egyik legalkalmasabb médium. A fényképezőgépet hosszú története során több kevesebb sikerrel és vitatható célokkal számos esetben próbálták a nem látható jelenségek rögzítésére is alkalmazni. A spiritiszták, a szellemidézés hívei például a fotográfia megjelenésétől kezdve a látvány objektív ábrázolására alkalmasnak hitt fényképezési eljárásokkal igyekeztek bizonyítani a természetfeletti jelenségek létezését, hitelesíteni a szeánszokat a résztvevők számára. Bár a Hello From The Other Side-on bemutatott fényképek nem ilyen bizonyítási szándékkal készültek, az elismert és az okkult tudományok területén egyaránt dokumentálásra használt fotó alapvető tulajdonságai révén képesek bemutatni a hétköznapi mellett egy alternatív városképet is. A szokatlan jelenségek, együttállások ábrázolásával és az elbizonytalanító fények megragadásával egy szabad szemmel nem látható Budapest rejtélyes tereit, atmoszféráját teszik megtapasztalhatóvá.


Bartha Máté: tárgy cím nélkül / untitled object (2017)

Kiállító művészek:

Bartha Máté, Barakonyi Szabolcs, Erdei Krisztina, Ficsór Zsolt, Gulyás Miklós, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Kemenesi Zsuzsanna, Szilágyi Lenke, Szombat Éva, Timár Sára Erzsébet

Valyo Kikötő – Fotóutca Fesztivál – Capa Kikötő

A Capa Kikötő a Robert Capa Kortárs Fotogárfiai Központ és a Város és Folyó Egyesület együttműködésében megvalósuló kulturális programhelyszín a Rákóczi híd dél-pesti lábánál. A Duna-parti konténerkomlpexumban áprilistól szeptemberig történeti és kortárs fotókiállítások váltják egymást, árnyékot adó teteje alatt tematikus bulik, babzsákos lazulások zajlanak.