ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Koholt és törékeny jövő – PARALLEL

Koholt és törékeny jövő – PARALLEL

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: Eric Lawton
Kiállító alkotók: Gustavo Balbela, Elsa Gregersdotter, Andrej Lamut, Ida Nissen, André Viking

A Koholt és törékeny jövő című kiállítás öt olyan művészt – Gustavo Balbela, Elsa Gregers dotter, Andrej Lamut, Ida Nis sen és André Viking – mutat be, akik a múlt és a jelen mulandóságának rekonstruálásával alternatív jövőképeket vázolnak fel, miközben próbálnak eligazodni törékeny világunkban. Az alkotók – az országaikat súlytó egyre erősödő autoriter kormányhatalom, dezinformációs kampányok és ökológiai katasztrófák terhei közepette – gyakran kombinálnak nem összefüggő szöveg- és képrészleteket itt kiállított alkotásaikban. Az archív médiumok kombinációinak elforgatásával, kitágításával és átrendezésével egy sokkal bizonytalanabb és árnyaltabb jövő vízióját vetítik elénk.

A talált dokumentumokból álló archívum elemei között vannak újságok, családi fotóalbumok, levelek, közösségi média kommentek és még invazív növényfajok is. A művészek ahelyett, hogy alávetnék magukat a kaotikus és abszurd dolgokkal teli status quónak, inkább fejest ugranak a rendezetlenség állapotába és befejezett művészi anyagként tekintenek az általuk felfedezett részletekre. Minden tartalomfoszlány átformálható az adott művész saját képére, a világ és végső soron önmaguk megértésének eszközeként.

Míg a művészek egy része a külvilágra reflektál, mások befelé fordulnak. Egy részük a személyes emlékekre összpontosít, mások arra a kérdésre keresik a választ, vajon az archívum képes-e teljesen megragadni az igazságot. Ahogy a családi elbeszélések és történetek nemzedékeken át öröklődnek, idővel gyakran megváltoznak és átalakulnak. A művek végső soron a lehetőségek többértelműségét tükrözik, félredobva az abszolút igazság fogalmát egy válasz nélküli, kérdések által tarkított metavilág kedvéért.

Eric Lawton
kurátor

 

Gustavo Balbela: Curitiba, PR, Brasil, 2021 (A címek fordítása balról jobbra haladva a következőket mondja: „6 szavazattal 5 ellenében, a Legfelsőbb Bíróság elutasítja az Alkotmányt”) | (The translation of the headlines from left to right says © Gustavo Balbela
Gustavo Balbela: Curitiba, PR, Brasil, 2021 (A címek fordítása balról jobbra haladva a következőket mondja: „6 szavazattal 5 ellenében, a Legfelsőbb Bíróság elutasítja az Alkotmányt”) | (The translation of the headlines from left to right says © Gustavo Balbela
Ida Nissen: Untitled | Cím nélkül, 2020 © Ida Nissen
Ida Nissen: Untitled | Cím nélkül, 2020 © Ida Nissen

 

Változó idők

A PARALLEL egy európai fotográfiai szervezeteket összekapcsoló platform, amelyben az Európai Közösség tizenhat országából tizennyolc intézmény működik együtt és végzi a programban részt vevő feltörekvő művészek és kurátorok kiválasztását és mentorálását, valamint lehetőséget teremt a munkáikat bemutató kiállítások létrehozására. A platform 2018-tól 2021-ig tartó ciklusában a Capa Központ az egyik tagként több program szervezésében is sikerrel működött közre, 2021 augusztusában pedig a ciklus zárókiállításának ad otthont: a nyílt pályázat során kiválasztott két kurátori projektben tizenegy fiatal alkotó munkái reflektálnak a záróciklus hívószavára: a változó időkre.

 

A másik kiválasztott kurátori projekt: E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák

E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL

 

PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform

A 2017-ben létrehozott PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte. A hálózat kiterjedt mérete és változatos profilja lehetővé teszi, hogy a kreativitás ösztönzésére irányuló projekt széles körben és termékeny közegben jöjjön létre. A platformprogram kétfázisú munkafolyamatként, ciklusokban valósul meg: Kreatív útmutatás – az új alkotók kiválasztása, tutorálása, kurátori segítése, és az egymástól tanulás ösztönzése; Kiállítási platform – a kiállítókat, egyetemeket és művészeti iskolákat tömörítő, széleskörű kiállítói hálózat felállítása.

A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021-ben pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való — Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak. E két kurátori projektben 11 fiatal művész alkotásai reflektálnak a záró ciklus hívószavára: „változó idők: művészet egy új világban”. Ezek a feltörekvő médiaművészek különböző médiumok és kreatív stratégiák segítségével vizsgálják, hogyan járulhat hozzá a művészet egy fenntarthatóbb, pandémia utáni jövőhöz.

A PARALLEL a Lisszabonban működő Procur.arte kulturális szervezet tervei alapján és vezetésével jött létre, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.

Parallel Európai Fotográfiai Platform