ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Kollányi Péter: Memento

Kollányi Péter: Memento

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2015. október 2. – 2015. november 21.
hétfő-csütörtök 11 és 19, péntek 11 és 21, szombat-vasárnap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
A kiállítást rendezte: Virágvölgyi István

Kiállításunk képeit Kollányi Péter azonos című albumából válogattuk, amelyet a Capa Központ a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából jelentet meg.

Kollányi költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Egy csendes októberi napon az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból kizúduló 1 millió köbméter mérgező vörösiszap miatt két falut azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett, csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött.

A magyar dokumentarista fotós több mint egy éven keresztül készített képeket a szellemfalvakról, mielőtt az elhagyott házakat lebontották volna. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között.

Nádas Péter író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét. (Virágvölgyi István)

KollanyiPeter_Memento_kiallitas_hirkep
Fotó: Kollányi Péter, Memento (részlet)