ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ MAGNUM 75 – A Magnum Photos fotóügynökség 75 éve

MAGNUM 75 – A Magnum Photos fotóügynökség 75 éve

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2022. június 25. – 2022. szeptember 4.
Kedd–péntek: 14–19 óra
Szombat–vasárnap: 11–19 óra
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Csizek Gabriella

A világ egyik legfontosabb – a magyar születésű Robert Capa által alapított – fotóügynöksége 2022-ben ünnepli fennállásának 75. évét. A Capa Központ kiállításában az ügynökség fotográfusai személyes visszaemlékezéseken és beszámolókon keresztül mutatják be meglátásaikat az őket körülvevő világról egyéni nézőpontjaik sokféleségén keresztül. Bármi is motiválta őket, mindig a szubjektív kifejezés objektívjén keresztül, belülről kifelé tekintve mesélték el történeteiket és láttatták azt, amit ők maguk láttak fényképezőgépük segítségével. A kiállítás érdekessége pont abban rejlik, hogy megfordítja ezt az objektívet és a fotográfiák helyett a Magnum-fotósokra, a személyes történeteikre koncentrál: azt vizsgálja, hogy hogyan fejlődtek az idők során a fotográfusok, az ügynökség és maga a dokumentarista fotográfia mint médium. A látogatókat azzal is megismerteti, hogyan és milyen történelmi háttérrel készült a huszadik és huszonegyedik század számos kiváló fotográfiája.

A hetvenöt szöveg melletti QR-kódok beolvasásával az ahhoz tartozó fotográfia is megjeleníthető.

 

MAGNUM PHOTOS

1947-es megalapítása óta a függetlenséget a legalapvetőbb értéknek tartó fotóügynökség a Magnum Photos, amely a különféle látásmódú, eltérő technikai felfogású, különböző alkotói érdeklődésű fotográfusok közössége.  Ami működteti és összetartja ezt a társulást most már hetvenöt éve, az a fotográfiai képalkotás fontosságába vetett hit, az egyéni látásmód tisztelete és a belső iránytű követése a témaválasztásban és a megvalósításban, valamint a folyamatos párbeszéd a fotográfia társadalmi szerepéről, a kép létezésének sajátosságairól. A Magnum története páratlan és példaértékű, mert bizonyítékul szolgál arra, hogy létezhet olyan közösség, amely folytonosan megújulva is képes az alapítók elveinek megtartására, Henri Cartier-Bresson szóhasználatával, az ’etikus kalandorok’ követésére.

A második világháború után két évvel, 1947-ben Robert Capa javaslatára Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David “Chim” Seymour megalapították a Magnum Photost. Nevét a visszaemlékezések szerint szintén Robert Capa felvetésére fogadták el egyhangúan, a hatalmas üveg pezsgőnek, a kézifegyvernek és a latin nagyság jelentésnek köszönhetően.

Mindegyiküket megsebezte a nagy ’világégés’, ugyanakkor az azt követő felszabadultságnak is részesei lettek és a jövőbe vetett hittel létrehozták az első, fotográfusok által, saját maguknak szervezett ügynökséget.

Az alapítást követő évtized tragikus eseményei – Werner Bischof 1954-ben autóbalesetben vesztette életét az Andokban, Robert Capa szintén 1954-ben Indokínában taposóaknára lépve halt meg, David “Chim” Seymour pedig 1956-ban a szuezi válság fegyverszünetének aláírása után négy nappal egyiptomi géppuskatűz áldozata lett vezetés közben – újra gondoltatta a tagokkal a hogyan tovább kérdését. Vannak, akik szerint a folytatásban alapvető szerepe volt annak, hogy társaik halála ne legyen hiábavaló. Ez azonban önmagában nem lett volna elégséges, hogy a Magnum Photos a világ fotográfiai látásmódját alapvetően meghatározó intézménnyé váljon és a nemzetközi színtér legnagyszerűbb fotográfusai tartozzanak tagjai közé.

Az alapítás meghatározó alapelvei kiállták az idő próbáját és a kezdeti nagyszerű időszak méltó folytatása lett ez a mostanra már hét és fél évtized.

Csizek Gabriella
kurátor

 

Ismeretlen fotográfus: A Magnum tagjai New Yorkban az éves találkozójukon, Arlene Francis interjút készített velük az NBC reggeli “Home Show” című műsorában. Erich Hartmann, Inge Morath, Ernst Haas, Dennis Stock, Burt Glinn, Eve Arnold és Henri Cartier-Bresson (a hintán), 1955 | Unknown photographer: Members of Magnum in New York for their annual meeting, interviewed by Arlene Francis for the NBC’s morning “Home Show”. Erich Hartmann, Inge Morath, Ernst Haas, Dennis Stock, Burt Glinn, Eve Arnold and Henri Cartier-Bresson (on the swing), 1955 © Magnum Collection / Magnum Photos

 

Robert Capa: Spanyolország, 1937 december. Robert Capa nevével és a tekercsszámával ellátott negatívfilm részlet a terueli csata képének elkészítése előtt. A tekercs a „mexikói bőrönd”-ből került elő (ms082, 355mm film, negatív) © International Center of Photography | Magnum Photos | Robert Capa, Spain, December 1937. Film leader with Robert Capa’s name and roll number before image of Battle of Teruel. From the Mexican Suitcase (ms082, 35mm film, negative) © International Center of Photography | Magnum Photos

 

Stuart Franklin, Tienanmen tér, Peking, Kína, 1989. június 5. © Stuart Franklin | Magnum Photos | Stuart Franklin, The Tank Man’ stopping the column of T59 tanks. Tiananmen Square. Beijing. China. 4th June 1989 © Stuart Franklin | Magnum Photos