ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Mónus Márton: 90

Mónus Márton: 90

Hemző Károly-díj 2021

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2022. június 24. – 2022. szeptember 24.
Hétfő–szombat: 9–19 óra
Vasárnap és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – 8F Galéria
Kurátor: Szarka Klára

Az Oltalom Karitatív Egyesület 2005-ben kezdte el a sportot mint személyiségformáló, terápiás tevékenységet alkalmazni munkájában. Tevékenységük egyik alappillére a különböző, fővárosi és vidéki helyszíneken heti rendszerességgel megtartott futballedzések. Az ötlet a pártfogoltjaiktól indult: a hajléktalanszálló lakói jelezték, szívesen fociznának együtt alkalmanként. Elindult az akkor még csak hobbiszerű közös örömfoci.

Azóta az Oltalom igyekszik rendszeres és ingyenes sportolási lehetőséget biztosítani a mélyszegénységben élőknek, hajléktalan embereknek, javítóintézetben nevelkedőknek, viselkedészavaros gyerekeknek, illetve menekült fiataloknak. Utóbbi most az ukrajnai háború miatt különösen fontos. A rendszeres edzéseken a futball szabályai és technikái mellett a résztvevők elsajátítják az együttműködéshez és a közös munkához szükséges készségeket, amelyeket a mindennapi életben, az iskolában és a munkahelyen is kamatoztatni tudnak. Ehhez nagyban hozzájárul az egyesület által alapított Fair Play Football Roadshow bajnokság. Ezen különböző társadalmi helyzetű és hátterű csoportok mérkőzhetnek meg egymással. A bajnokságok egymással vélt vagy valós konfliktusban álló csoportok között is hidat építenek, például rendőrök, helyi klubok, hátrányos helyzetű, szegregált közösségek találkoznak egymással. A csapatok demokratikus módon, párbeszéddel alakítják ki a játék kereteit, hogy a pályáról kilépő játékosok a mindennapjaikba is magukkal vihessék az együttműködésre törekvő közösség szellemiségét. Így segítenek az előítéletektől mentes együttélésben is.

Kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a fiatalok, mint például a munkaerőpiaci kvalitásfejlesztés, nyelvoktatás és egyéb ösztöndíjprogramok. A játékosok kitartást és önfegyelmet tanulnak az edzések és a játékok során. Az egyesület a futball segítségével hátrányos helyzetű felnőtteknek és gyerekeknek teszi teljesebbé életét. A meccsek és az edzések során, ha kis időre is, de maguk mögött hagyhatják mindennapjaik nehézségeit, bánatait, problémáit. Olyankor szívvel-lélekkel játszó focisták lehetnek.

 

Mónus Márton (sz. 1990) az ELTE-n biológusnak és fizika tanárnak tanult, de már egyetemistaként, 2016-tól a HVG-nél külsős fotóriporterként dolgozott. 2017-ben elvégezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. Ebben az évben lett az MTI külsős fotóriportere, majd 2020-ban a Reutersnél, egy évre rá a dpa-nál is külső munkatárs lett. 2021-ben elnyerte a Hemző-díjat. Személyes projektjein akár éveken át dolgozik. Legtöbbször emberközpontú, társadalmi jelenségeket, problémákat vizsgáló alkotói attitűd jellemzi.