ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Pályi Zsófia: Tranzitország

Pályi Zsófia: Tranzitország

A Capa Központ szakmai együttműködésével nyílt meg szeptember 30-án Pályi Zsófia Tranzitország című tárlata a FotoIstanbul Fesztivál keretében.

Tranzitország; így lehetne nevezni hazánkat az elmúlt egy-másfél évben, ami többnyire a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek útvonalának csupán egy állomása volt, nem végső úti célja. A Görögországban bevezetett menekültügyi eljárás szigorítása és hazánk déli határa mentén felépült kerítés és az emiatt megváltozott menekültútvonalak mind azt eredményezték, hogy ma már csak a hátrahagyott tárgyaik tanúskodnak a nemrég még itt járt névtelen tömegek vándorlásáról. Igaz, még a mai napig akad néhány tucat illegális határátlépő; és vannak olyanok is, akik nálunk találták meg számításukat.

 A menekültek sorsát sok-sok véletlen alakítja, és nem mindig egyértelmű, mi az áhított úti cél. Néhol csak az embercsempész kapcsolatain múlik, hova visz a busz, hol száll le a repülőgép. Ha pedig titokban száll fel valaki egy teherautó platójára, csak a rendszámból következtethet rá, hogy hol fog kibújni onnan. Vajon milyen veszély elől menekül egy afgán tinédzser, aki menekültként vált felnőtté és hogyan asszimilálódik az európai kultúrához egy gyógytornásznak tanuló berber pásztor?

Egy új otthont sehol sem könnyű felépíteni, rokonok nélkül pedig még nehezebb.

 – Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia: Tranzitország

 

Fotó: Pályi Zsófia: Tranzitország

 

Fotó: Pályi Zsófia: Tranzitország

 

A kiállítás helyszíne:
FotoIstanbul Fesztivál
Deniz Müzesi Komutanlığı (Tengerészeti Múzeum), Isztambul, Törökország

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2017. szeptember 30. – október 22.

Kapcsolódó oldalak:
http://www.fotoistanbul.org
http://www.isztambul.balassiintezet.hu