ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Párbeszéd az építészet megtapasztalásáról

Párbeszéd az építészet megtapasztalásáról

Nemzetközi pop-up kiállítás a Capa Központban

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2021. november 20–28.
Szerda–péntek: 14–19 óra
Szombat–vasárnap: 11–19 óra
Hétfőn és kedden zárva.
Capa Központ
Kurátorok: Barki Márton művészettörténész és Dán Bernadette kulturális menedzser, a stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ munkatársai
Kiállító alkotók: Dr. Ralph Fischer, Tombor Zoltán

A Capa Központ teljes területén kötelező a maszk viselése. Javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

A stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szakmai partnerségében megvalósuló nemzetközi pop up jellegű páros fotókiállítás a németországi intézet egyik nemes, a hagyományokat folytató sorozatának első magyarországi bemutatkozása. A kiállításnak a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Roomja ad helyet. A Künstlerbegegnungen (Művésztalálkozások) nevet viselő sikeres tárlatsorozat lényege, hogy egy magyar és egy német művész oeuvre-jéből egy konkrét koncepció alapján kiválasztott műveket mutat be s az így létrejött a duókiállítások egyrészt a helyi közönség számára is befogadhatóbbá válnak, másrészt a Németországban még ismeretlen magyar művészek egy médium, egy alkotótárs segítségével kerülhetnek a figyelem középpontjába.

A projekt német résztvevője, Dr. Ralph Fischer elismert stuttgarti fotóművész, aki a stuttgarti magyar intézet baráti körének is oszlopos tagja. A dessaui Bauhausról, a stuttgarti Weissenhofsiedlungról, az ulmi Hfg-ről és a mössingeni Pausa-ról készített, egyedi perspektívákból, az ún. „das Neue Sehen” szellemében alkotott fényképeit tartalmazó új albuma adta a válogatás felét.

A német nyelvterületen DIALOG címen futó sorozat magyar művésze Tombor Zoltán a divatfotó világából indult, de több éves milánói és New York-i tartózkodása alatt szorgalmasan örökítette meg, nem ritkán egészen sajátos szemszögből, az épített környezet objektumait. A nemrég bemutatott szóló anyaga után nem kevésbé intim sokoldalúságát mutatja meg a válogatás.

Mindkettőjüknél közös szál a Moholy-Nagy László iránt táplált hommage, ezért a párokba és csoportokba illesztett, leginkább épületszegmensekre fókuszáló képek alkotta kiállítás címéhez Moholy-Nagy egyik német nyelven megjelent könyvének fejezetcíme adta az ihletet.

A képanalógiákhoz a két alkotó egy-egy rövid gondolatot fűzött, melyet a látogatók a címtáblákon látható QR-kódok segítségével nézhetnek és hallgathatnak meg.

© Ralph Fischer
© Ralph Fischer
© Ralph Fischer
© Ralph Fischer
© Ralph Fischer
© Ralph Fischer
© Tombor Zoltán
© Tombor Zoltán
© Tombor Zoltán
© Tombor Zoltán
© Tombor Zoltán
© Tombor Zoltán

 

A kiállításhoz kapcsolódó nemzetközi miniszimpózium

Időpont: 2021. november 20., szombat, 10–13 óra (rövid szünetekkel)
Helyszín: Capa Központ – Project Room
Az előadások angol nyelven, tolmácsolás nélkül zajlanak.

A szimpózium ötlete a stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ műhelymunkájában megvalósult, Tombor Zoltán és Dr. Ralph Fischer fotóművészek DIALOG című duókiállítása kapcsán merült fel. A kurátori folyamat során a művészek csak munkáik révén találkozhattak, míg különböző egyesületek és intézmények kerültek – tudatos összekötő munka révén – várhatóan gyümölcsöző kapcsolatba. Az együttműködés egyik első ilyen eredménye ez a rendezvény, ahol  Jaksa Bálint szabadúszó épületfotós, távolról sem száraz, szakmai előadásában az épületfotózást mint régi-új műfajt mutatja majd be. A budapesti Napraforgó Utcai Bauhaus Egyesület vezetője, Megyeri Gábor szubjektív előadásában a kislakásos telep kulisszatitkokról mesél. Dr. Anja Krämer, a Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier igazgatónője és Sebestyén Ágnes Anna, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológusa a húszas évek végén kibontakozó mintalakótelepek kialakulásáról és magyarországi kapcsolatukról beszélnek. A négy előadás témaválasztása szándékosan  szűk keresztmetszetű, ugyanakkor az igen eltérő nézőpontokból induló megközelítéseknek is teret ad.

Program

10:00 Bevezető: Barki Márton művészettörténész, Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Stuttgart

10:05 Jaksa Bálint épületfényképész: From the Frog Perspective to the Bird’s Eye View: Building Photography as a New-Old Genre / A békaperspektívától a madártávlatig: az épületfotózás, mint régi-új műfaj

10:40 Sebestyén Ágnes Anna muzeológus, művészettörténész, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ: “Travels around Budapest and Stuttgart” / „Utazás Budapest és Stuttgart körül”

11:10 Megyeri Gábor, Napraforgó Utcai Bauhaus Egyesület: Behind the curtain of Napraforgó street / Napraforgó utca a függöny mögött

11:40 Dr. Anja Krämer művészettörténész, igazgató, Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier: Weissenhofsiedlung Stuttgart 1927 – an exhibition with 17 statements on modern living / A stuttgarti Weissenhof negyed 1927 – egy kiállítás 17 megállapítása a modern lakásról

 

A szimpózium szervezésében a szakmai partnereink voltak Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.