ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története

Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története

December 5-én a Capa Központ Project Room termében Egy harcos epikus szerelmi története - The Epic Love Story of a Warrior címmel nyílik meg Puklus Péter önálló kiállítása.

Fordít (ige). Valamely tárgy, élőlény, testrész, képzelt vagy valóságos tengely körüli más irányba mozdítása, úgy, hogy más oldala, lapja, része kerüljön az előbbi, ill. a megnevezett irányba. (Pl.: Könyvben egy másik lapot tesz láthatóvá.) Fordít (átvitt értelemben). Egy állapot másra változtatása, cseréje, másfelé irányítása. (Pl.: A fegyvereknek az elnyomók ellen fordítása.)

Puklus Péter fordít. Modelljeit, tárgyait, makettjeit, szobrait forgatja a kamera előtt. Az időt, a történelmet visszafelé dolgozza fel. Szimbolikus, művészettörténeti utalásokkal teli képi metaforái egy szubjektív, konceptuális történelem-elbeszélésnek foghatók fel. A redukált, s egyben letisztult képi világ, az önmagukban álló, allegorikus képek olvasati lehetőségei a műfajok sokrétű használatától kezdve a különböző tárgy-együttesek vizsgálatán keresztül sokfelől elindítható, míg a sorozat egésze egy jobban körülvonalazható egységként jelenik meg.

Örök témát, a szerelmet, s azon keresztül egyfajta férfiúi tekintetet választ toposzának, majd a jelenből indulva tárja fel a 20. század történetét. A képek sora négy nagyobb egységen keresztül (The Begining of Hope, Unsafe to Dance, Bigger. Faster. Higher., Life is techno) vezet át az elmúlt hosszú, mozgalmas és sokszor szomorú évszázad küzdelmein. A lírai és töredékes történetmesélés során az ismétlődő motívumok új és új megvilágításban tárják a néző elé az intimitással megfogalmazott, szinte idézőjelekbe tett történelmi eseményeket.

Újraolvasás, léptékváltás, jelen idejűvé tétel – ha Puklus Péter az Egy harcos epikus szerelmi története című sorozatához és a fotográfiákból megjelent könyvhöz egyetlen kulcsszót keresnénk, a „fordítás” mindenképpen közöttük lenne.

Gellér Judit

Fotó: Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története, 2016.
Fotó: Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története, 2016.

Puklus Péter 1980-ban született Kolozsvárott. 2005-ben végzett az egykori Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Vizuális Kommunikáció tanszékének Fotográfia szakirányán, majd a párizsi École National Supérieur de Création Industrielle (ENSCI) új média design szakára járt. Sorozatait fotókönyvekben jelenteti meg. Munkáit számos önálló és csoportos kiállításon mutatta be – többek között: Foam (Amszterdam), Krokus Gallery (Pozsony), Festival International de Mode & de Photo (Hyères) és Unseen Photo Fair (Amszterdam); Conrads Gallery (Düsseldorf), Robert Morat Gallery, (Berlin). 2016-ban a Capa Központ szakmai támogatásával egyéni kiállítást mutatott be Unsafe to Dance címmel a berlini C/O galériában, az ACAX Residency Unlimited műteremprogramjának nyerteseként három hónapig New Yorkban dolgozott. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA hallgatója. Budapesten él és dolgozik.

A bemutatott installációk és fotográfiák szimbolikus, művészettörténeti utalásokkal teli képi metaforái egy szubjektív, konceptuális történelem-elbeszélésként foghatók fel. A redukált, s egyben letisztult képi világ, az önmagukban álló, allegorikus képek olvasati lehetőségei a műfajok sokrétű használatától kezdve a különböző tárgy-együttesek vizsgálatán keresztül sokfelől elindítható, míg a sorozat egésze egy jobban körülvonalazható egységként jelenik meg.

A kiállításon látható lesz Puklus Péter a londoni SPBH Editions kiadásában megjelent The Epic Love Story of a Warrior című legújabb fotókönyve is, melyet a Paris Photo – Aperture Foundation PhotoBook Awards kuratóriuma az év legjobb tíz könyve közé választott.

A kiállítás kurátora: Gellér Judit
A kiállítás megtekinthető: 2016. december 06. – 2017. január 08.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető.