ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története

Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2016. december 6. – 2017. január 8.
hétköznap 14 és 19, hétvégén 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit

Fordít (ige). Valamely tárgy, élőlény, testrész, képzelt vagy valóságos tengely körüli más irányba mozdítása, úgy, hogy más oldala, lapja, része kerüljön az előbbi, ill. a megnevezett irányba. (Pl.: Könyvben egy másik lapot tesz láthatóvá.) Fordít (átvitt értelemben). Egy állapot másra változtatása, cseréje, másfelé irányítása. (Pl.: A fegyvereknek az elnyomók ellen fordítása.)

Puklus Péter fordít. Modelljeit, tárgyait, makettjeit, szobrait forgatja a kamera előtt. Az időt, a történelmet visszafelé dolgozza fel. Szimbolikus, művészettörténeti utalásokkal teli képi metaforái egy szubjektív, konceptuális történelem-elbeszélésnek foghatók fel. A redukált, s egyben letisztult képi világ, az önmagukban álló, allegorikus képek olvasati lehetőségei a műfajok sokrétű használatától kezdve a különböző tárgy-együttesek vizsgálatán keresztül sokfelől elindítható, míg a sorozat egésze egy jobban körülvonalazható egységként jelenik meg.

Örök témát, a szerelmet, s azon keresztül egyfajta férfiúi tekintetet választ toposzának, majd a jelenből indulva tárja fel a 20. század történetét. A képek sora négy nagyobb egységen keresztül (The Begining of Hope, Unsafe to Dance, Bigger. Faster. Higher., Life is techno) vezet át az elmúlt hosszú, mozgalmas és sokszor szomorú évszázad küzdelmein. A lírai és töredékes történetmesélés során az ismétlődő motívumok új és új megvilágításban tárják a néző elé az intimitással megfogalmazott, szinte idézőjelekbe tett történelmi eseményeket.

Újraolvasás, léptékváltás, jelen idejűvé tétel – ha Puklus Péter az Egy harcos epikus szerelmi története című sorozatához és a fotográfiákból megjelent könyvhöz egyetlen kulcsszót keresnénk, a „fordítás” mindenképpen közöttük lenne. (Gellér Judit kurátor)

Fotó: Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története, 2016.
Fotó: Puklus Péter: Egy harcos epikus szerelmi története, 2016

Puklus Péter 1980-ban született Kolozsvárott. 2005-ben végzett az egykori Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Vizuális Kommunikáció tanszékének Fotográfia szakirányán, majd a párizsi École National Supérieur de Création Industrielle (ENSCI) új média design szakára járt. Sorozatait fotókönyvekben jelenteti meg. Munkáit számos önálló és csoportos kiállításon mutatta be – többek között: Foam (Amszterdam), Krokus Gallery (Pozsony), Festival International de Mode & de Photo (Hyères) és Unseen Photo Fair (Amszterdam); Conrads Gallery (Düsseldorf), Robert Morat Gallery, (Berlin). 2016-ban a Capa Központ szakmai támogatásával egyéni kiállítást mutatott be Unsafe to Dance címmel a berlini C/O galériában, az ACAX Residency Unlimited műteremprogramjának nyerteseként három hónapig New Yorkban dolgozott. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA hallgatója. Budapesten él és dolgozik.

A kiállításon látható lesz Puklus Péter a londoni SPBH Editions kiadásában megjelent The Epic Love Story of a Warrior című legújabb fotókönyve is, melyet a Paris Photo – Aperture Foundation PhotoBook Awards kuratóriuma az év legjobb tíz könyve közé választott.