ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Sarkantyu Illés: Parafrázisok

Sarkantyu Illés: Parafrázisok

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2017. június 20. – 2017. augusztus 19.
mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit

Az életben való navigáláshoz időről időre tájékozódási pontokat keresünk. Referenciák. Utak. Minták. Sorsok. Élethelyzetek. Érzések. Impressziók.

Sarkantyu Illés munkája során különböző alkotói pozíciókat vesz fel. Kutatóként, művészettörténészként, régészként, egyfajta nyomozóként lép fel, majd az alkotókról és művekről megszerzett tudás és tapasztalat által hozza létre saját interpretációit. Ilyen módon a parafrázisok, az eredeti munkáknak – festményeknek, fotók verzójának, képzőművészeti alkotásoknak – nem a fotográfia médiumával készített kvázi reprodukciói, vagy puszta appropriációi, kisajátításai, hanem a különböző előképek által alkotói attitűdökbe, életérzésekbe, helyzetekbe lépve létrehozott „impresszió rekonstrukciói”.

A kiválasztott alkotók és műveik nem feltétlenül a populáris, a művészettörténet legismertebb alkotásai közül, hanem sokkal inkább a személyes kapcsolatok, vagy épp a személyesen át- és megélt tapasztalatok sorából kerülnek elő. A franciaországi kötődésű, magyar származású alkotók, például az épületfotóiról ismert Lucien Hervé; a koreográfus-képzőművész Josef Nadj (Nagy József); vagy épp Alexandre Hollan (Hollán Sándor) festőművész munkái éppoly hangsúlyos kiindulópontok Sarkantyu sorozatában, mint a modern és kortárs európai festészet kiemelkedő alakjainak, Pierre Tal Coatnak vagy Gerhard Richternek az alkotásai.

A kiemelt részletekre – a lap szélére, ragasztószalagra vetett feljegyzésekre, a formák összekapcsolódásaira, a tónusok változásaira, egy-egy hangulatkeltő gesztusra – adott reflexiók épphogy csak utalnak az ihlető forrásokra, a kutatás fázisaira, a művek és a mesterségbeli fogások megismerésének folyamataira. Sarkantyu Illés parafrázisai ezért asszociációkként, az eredeti művek egyfajta fordításaiként, szabad átköltéseiként jelennek meg, s ezáltal válnak új referenciákká, új mintákká, új kiindulópontokká. (Gellér Judit)

Sarkantyu Illés: Olaj, szivardoboz (Huile sur boîte à cigare, Pierre Tal Coat), 2015.
Sarkantyu Illés: Olaj, szivardoboz (Huile sur boîte à cigare, Pierre Tal Coat), 2015.
Sarkantyu Illés: Pierre Tal Coat, 2015.
Sarkantyu Illés: Pierre Tal Coat, 2015.
Sarkantyu Illés: Gavrinis, 2016.
Sarkantyu Illés: Gavrinis, 2016.
Sarkantyu Illés: Guy de Malherbe, 2015.
Sarkantyu Illés: Guy de Malherbe, 2015.
Sarkantyu Illés: Janos Ber, 2016.
Sarkantyu Illés: Janos Ber, 2016.

Sarkantyu Illés 1977-ben született Budapesten. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatott tanulmányait követően Franciaországba költözött. 2002 óta művészek és kulturális intézmények felkérésére fénykép- és filmkészítéssel foglalkozik. A Lucien Hervé fotográfiai hagyaték munkatársa. Munkái megtalálhatók a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a budapesti Szépművészeti Múzeum és a franciaországi Domaine départemental de Kerguéhennec gyűjteményében. 1998 óta rendszeresen állítja ki sorozatait csoportos és egyéni kiállításokon hazai és külföldi galériákban, múzeumokban.