ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Szalay Krisztina: Kínai piac

Szalay Krisztina: Kínai piac

A kiállítás megtekinthető:
2021. június 4. – 2021. június 21.
Hétfőtől szombatig 10 és 13 óra, illetve pénteken 19 és 21 óra között.
Vasárnap zárva.
Külső helyszín: Municipal Art Gallery of Korinthos, Korinthosz, Görögország
A kiállítás a Capa Központ közreműködésével jött létre.

A sokak által egyszerűen kínai piacnak nevezett helyszín diverzitása a magyarországi viszonylatokhoz képest kiemelkedő, egy kulturális kavalkád, amelyet köztudottan egy bűnügyileg veszélyes kereskedői közeg vesz körül az egykori Ganz-gyártelepen. Létrejött egy város a városon belül, amely teljesen szegregáltan működik.

Úgy harminc évvel ezelőtt, a fellazult vízumkényszernek köszönhetően, a magyarországi kínai közösség szinte nulláról huszonhétezerre növekedett alig pár év alatt. Munkám helyszíne a budapesti kínai piac (Kőbányai út), ami egyúttal a hazai kínai közösség centruma is. A helyieknek mindig is kétségei voltak a piac megítélését illetően, ugyanis a médiában és a szóbeszédben gyakran azonosítják illegális importokkal és razziákkal, ugyanakkor jó lehetőség az olcsóbb termékek vásárlására.

A magyar Nemzeti Adó-és Vámhivatal folyamatosan megfigyelés alatt tartja a piacot, bár hiába, hiszen gyakorlatilag lehetetlen bárkit bűncselekmény közben tetten érni. Habár napjainkban már nem csak kínaiak dolgoznak a piacon, hanem vietnámi, mongol, román, afgán, török és ukrán nemzetiségűek is, a kínai piac elnevezés megmaradt.

A Ganz-gyár hagyatékának köszönhetően egyszerre van jelen az indusztriális külső, a kínai atmoszféra és piac, amely ezt patchworkszerűen behálózta, és a kelet-európai miliő, amely mindezt körülveszi.

Szalay Krisztina
fotogárus

 

Szalay Krisztina a Capa-nagydíj 2020 egyik ösztöndíjasa volt, az ösztöndíj időtartama során a Kínai piac című sorozatán dolgozott.