ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ The Elevator Chats

The Elevator Chats

Nemzetközi csoportos kiállítás

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
október 22.: 11:00–19:00
A kiállítás belépő ellenében megtekinthető:
október 23.: 11:00–21:00 október 24., 25.: 11:00–19:00
Külső helyszín: Art Market Budapest, Millenáris „B” épület (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16.)
Kurátor: Mucsi Emese
Kiállító alkotók: Bielik István (HU) & Paulina Metzscher (DE), Ladocsi András (HU) & Garry Loughlin (IE), Máté Balázs (HU) & Alina Maria Frieske (NL), Szalai Dániel (HU) & Marta Bogdanska (PL), Vékony Dorottya (HU) & Clémence Elman (FR)

Az elevator pitch vagy elevator chat a vállalati kultúra területén kifejlődött, monológ vagy dialógus formájú villámprezentációs technika, amely segítségével néhány mondatban adunk át lényeges információt magunkról vagy egy projektről a hallgatóságunknak. Manapság már nemcsak az irodaházi liftben hangzanak el ilyen beszédek, beszélgetések, hanem számos olyan szituációban, amelyben rövid idő alatt kell felhívnunk a figyelmet arra, kik vagyunk és mivel foglalkozunk. A fiatal, feltörekvő fotográfusok is sokszor kerülnek abba a helyzetbe a művészeti kanonizációs folyamat során, hogy meg kell szólítaniuk a vezető intézmények igazgatóit, kurátorait, művészeti írókat, szerkesztőket, gyűjtőket, beérkezett művészkollégákat, valamint a szintén ígéretes pálya előtt álló társaikat. Az elmúlt néhány évben több olyan fotográfiai platform is létrejött Európában, amely lehetőséget ad ehhez hasonló potenciálisan sorsfordító találkozásokra. A 2018-ban indult, négyéves FUTURES – Európai Fotográfiai Platform is ilyen. Keretében tizenegy európai ország tizenegy fotográfiai intézménye működik együtt. A projekt egyik fő célja a figyelemreméltó tehetségek felfedezése és bevezetésük a nemzetközi fotográfiai életbe, azon belül is a műtárgypiacra. A FUTURES-ben részt vevő intézmények évente körülbelül öt-öt (idén összesen ötvennyolc) feltörekvő alkotót választanak ki, és részükre számos olyan helyzetet teremtenek – kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, tutorálás, portfólió konzultáció, workshop –, ahol szakmai kapcsolatot tudnak kialakítani különböző fotós szakemberekkel és egymással. A koronavírus-járvány miatt ezek a fontos személyes találkozások idén elmaradtak. A The Elevator Chats kiállítás erre reagálva kezdeményezett öt olyan beszélgetést, amelyben egy-egy FUTURES-alkotó elevator chat formájában ismerkedett meg egymással. A falon az alkotók vezérképeit láthatjuk a legutóbbi projektjükből, mellettük pedig belekukkanthatunk az öt rövid beszélgetésbe, amelyekből, akárcsak egy-egy frappáns interjúból, instant módon tájékozódhatunk arról, hogy milyen aktuális témákról, problémákról gondolkodnak, hogyan alkotnak, és milyen technikával dolgoznak a kontinens fiatal fotós tehetségei.

Mucsi Emese
kurátor

Marta Bogdanska: Shifters © Marta Bogdanska
Marta Bogdanska: Shifters © Marta Bogdanska
Szalai Dániel: Stadtluft © Szalai Dániel
Szalai Dániel: Stadtluft © Szalai Dániel
Garry Loughlin: The clearing house © Garry Loughlin
Garry Loughlin: The clearing house © Garry Loughlin
Paulina Metzscher: Those who remain © Paulina Metzscher
Paulina Metzscher: Those who remain © Paulina Metzscher
Vékony Dorottya: Amphibious females © Vékony Dorottya
Vékony Dorottya: Amphibious females © Vékony Dorottya

Art Market Budapest

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait, olyan friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából. Az Art Market Budapest iránti jelentős nemzetközi érdeklődés, az eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkezett kiállítók és az évente növekvő, 30.000 körüli látogatót számláló nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges művészeti platformra, amely friss impulzusokkal szolgál mind az európai, mind a globális művészeti színtér számára.

Jegyek az Art Market Budapesten