ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Vadászok

Vadászok

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
Időpont: 2021. szeptember 24. – 2021. október 14.
mindennap a nap 24 órájában.
Helyszín: Erzsébet tér
Kurátor: Radisics Milán
A kiállítás az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás része.

Mindenki vadászik. A fotósok kompozícióra, a vadászok trófeára, az állatok pedig prédára. A terítéken olyan világok vannak, amit csak kevesen látnak.

Figyelünk, várunk, eggyé válunk. A vad, a vadász és a fotóművész is a természet ölelésében vár. Vár a megfelelő pillanatra. Vadászik, de mind-mind másra. A fényképész a tökéletes pillanatra, a jó fényre és kompozícióra, a vadász a trófeára, a vad a zsákmányra. Bár a nézőpontok különbözőek, mégis van párhuzam. Az élmény és a természet közelsége. Mindannyian csendben ülünk, fülünket hegyezve, szemünket nagyra nyitva, hogy mikor érkezik el a várva várt jelenet, ami mindent megváltoztat.  

Az állatok, a növények és a gyakran még érintetlen, harmóniában élő természet karnyújtásnyira van tőlünk. Meg kell tanulnunk nem csak nézni, hanem látni is a szépséget az erdőben, a réten vagy egy állat tekintetében. A petecsomóban leső erdei békában, a legyet elkapó őzben, a filmjelenetbe illő szarvasban vagy a terítéken lévő fácán üveges tekintetében…

A fotók művészi értéket adnak a környezet szónak, új perspektívából mutatják be nekünk a lakóhelyünket. Ez a kiállítás is erről szól. Nézd meg, a csövön keresztül ki, mit lát. Hogy ez egy puska vagy egy teleobjektív, csak nézőpont kérdése. Ha a célkeresztre állsz, akkor a trófeát látod, ha pedig a fényképező keresőjéből figyelsz, akkor a tökéletes pillanatra lehetsz figyelmes. Elmerülhetsz az ötven évvel ezelőtti vadászati kiállítás relikviái, a múlt vadászai és trófeái között és gyönyörködhetsz a modern fotóművészet és a klasszikus természetfotók szépségében.

A világunk adta természeti csodákat láthatjuk közelről, távolról, alulról vagy drónnal, a levegőből. Az emberek és állatok oly közel, mégis oly távol élnek egymástól, ezért a természetfotósok, fotóművészek és konceptuális alkotók a világ különböző országaiból kölcsönadják saját látásmódjukat, hogy jobban megismerhessük a körülöttünk lévő világokat. A magyar díjazott fotósok munkái mellett az Amerikai Egyesült Államok, Dánia, Németország, Anglia, Olaszország, Szerbia és Románia elismert fotóművészei által most közelebb kerülünk a az állatok, a vadászok és a fotósok világához.

Legyünk Egy a Természettel.

Radisics Milán
fotóművész, a kiállítás kurátora

Graziano Panfili: Adolescence © Graziano Panfili
Graziano Panfili: Adolescence © Graziano Panfili
Krizák István: Szarvas háremmel © Krizák István
Krizák István: Szarvas háremmel © Krizák István
Peter M. Madsen: Pheasant memento mori © Peter M. Madsen
Peter M. Madsen: Pheasant memento mori © Peter M. Madsen

Kiállító alkotók: Alexease, Magyarország; Berta Béla, Magyarország; Bokor Béla, Magyarország; Blaumann Ödön, Magyarország; Daróczi Csaba, Magyarország; Fülöp Bálint, Magyarország; Hegedűs Máté, Magyarország; Hogya István, Magyarország; Koncz-Bisztricz Tamás, Magyarország; Krizák István, Magyarország; Máté Bence, Magyarország; Násfay Béla, Magyarország; Potyó Imre, Magyarország; Radisics Milán, Magyarország; Simon Zoltán, Magyarország; Robert Capa, Magyarország; Florian Mollers, Németország; Graziano Panfili, Olaszország; Jonathan Percy, NY, Amerikai Egyesült Államok; Max Ellis, Egyesült Királyság; Milos Prelevic, Szerbia; Peter M. Madsen, Dánia