ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Valahol Franciaországban

Valahol Franciaországban

A kiállítás megtekinthető:
2015. június 9. – 2015. október 31.
hétfő-csütörtök 11 és 19, péntek 11 és 21, szombat-vasárnap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: Robert Pledge, a Contact Press Images képügynökség igazgatója

A Capa in Color kiállítás mellett Robert Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatóak a „Valahol Franciaországban – 1944 nyara” (Somewhere in France – The Summer of ’44) című tárlaton, amely Normandiát ábrázolja 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően.

JGM_hirkep_1
Balról jobbra: Claude Anquetil (16), Tino Boggini (17) és Auguste Sabine (17), küldöncök az első amerikai hadtest sajtótáborában Vouilly, Calvados, Normandia, augusztus 6. © John G. Morris

Az akkor 27 éves Morris a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket. Capával ellentétben Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette ezeket a fotókat egy könyvvé.

A ma 98 éves Morris és az Annie Leibovitzhoz, Don McCullinhez vagy éppen Sebastião Salgadohoz hasonló világhírű fotósokat is képviselő Pledge együttműködésének köszönhetően azokat a képeket nézhetik meg a látogatók a Capa Központban, amelyek hetven éven át lapultak egy asztalfiókban.

JGM_hirkep_2
A második brit hadosztály brit haditudósítója éppen a híranyagot állítja össze Hôtel du Lion d’or, Bayeux, Calvados, Normandia, július 28. © John G. Morris