ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Vékony Dorottya: INVAREBEST

Vékony Dorottya: INVAREBEST

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2015. június 12. – 2015. július 31. – Meghosszabbítva augusztus 24-ig!
hétfő-csütörtök 11 és 19, péntek 11 és 21, szombat-vasárnap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit

„Piros kis húsbarlang a szád,
piros a csókod, pirosak
tested mély titkai, piros
szikrák lepik el agyamat.”

Szabó Lőrinc: Piros kis húsbarlang a szád (részlet)

A csókról általánosságban elmondható, hogy két – általában egymáshoz vonzódó – ember között létrejövő intim viszony. Bonyolult kapcsolat. A csókra főként a szerelem metaforájaként tekintünk, amely örök ihlető forrása a művészeteknek, de a különböző tudományok vizsgálati témájaként is jelentős.

Vékony Dorottya ennek az érzékeny összekapcsolódási formának egy különös aspektusát vizsgálja, miszerint: „… azt a jelenséget vizsgálom, hogy a csókon keresztül hogyan jöhet létre két ember között intim kapcsolat, annak ellenére, hogy az alanyok nem ismerik egymást. Ebben az esetben a találkozások és lehetőségek száma végtelen, mint a valóságban, ezért általam létrehozottak ezek a kapcsolatok, mindaddig, amíg meg nem találják végső formájukat és párjukat, akkor ugyanis egy új valósággá válnak. A csók soha nem történik meg, mégis a modellek ráutaló magatartása elkerülhetetlenné teszi ezt az illúziót. Az ajkak és a mozdulatok személyenként eltérőek, tökéletesen soha nem fognak illeszkedni egymáshoz, így mégis érezhető a párosított képek konstruáltsága. A modellek egymás mellé helyezésével szeretnék minél több lehetőséget ábrázolni, mégsem célom illusztrálni e gesztus minden eshetőségét.” A szereplők adottak tehát, a narratíva felfűzése azonban a nézőre van bízva. Intimate and Variable Relationships Between Strangers, azaz változékony intimitás idegenek között. Vajon ki illene össze kivel? S kik azok, akiket semmiképp sem tudnánk összeforrt ajkakkal csókolózó párként elképzelni?

Vékony Dorottya INVAREBEST – Intimate and Variable Relationships Between Strangers című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán készített sorozatának fotókönyvvel és interaktív installációval kiegészített változatát a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Room termében mutatjuk be. (Gellér Judit)

Vekony_Dorottya_sajto
Vekony_Dorottya_sajto
Vekony_Dorottya_sajto2
Vekony_Dorottya_sajto2