ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Víztanulmányok – Klenyánszki Csilla kiállítása

Víztanulmányok – Klenyánszki Csilla kiállítása

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2018. június 23. – 2018. augusztus 29.
mindennap 14 és 22 óra között.
Külső helyszín: Valyo Kikötő – Capa Kikötő (1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.)
Kurátor: Mucsi Emese

Klenyánszki Csilla le sem tagadhatná, hogy Hollandiában tanulta a fotózást. Munkái többek között az egyik legerősebb németalföldi képalkotói gyakorlat, a csendéletábrázolás tizenhatodik században indult történetét folytatják a kortárs fotóművészetben. A műfaj több évszázados fennmaradásához minden bizonnyal hozzájárult, hogy a komponálás folyamata ebben az esetben műtermi körülmények között történik, egy olyan mikrokörnyezetben, amelyet teljes mértékben a művész ural és alakít. Ez a helyzet a portré- vagy a tájképkészítéshez, illetve a dokumentarista ábrázoláshoz képest nagyobb szabadságot biztosít az alkotónak. Klenyánszki fotóin éppen ezért nem is látunk arcokat, embereket, csak ismerős, egyszerű objekteket és tárgyként kezelt, elszemélytelenített testeket, testrészeket. Víztanulmányok című sorozatában ezekből a saját környezetéből kiemelt, mindennapi tárgyakból készít a kamera előtt tornyot, hidakat, szökőkutat, buborékot, kiemelve az egyes elemek szimbolikus tartalmait.

„A víz témában is benne van az idő és az egyensúlykeresés problémája, hogy hogy lehet a vizet kifeszíteni, a mozgását megállítani, formálni. […] Óriás buborékokat fújtam, amiről fotót és videót csináltam, hidakat építettem, jéggel is játszottam, tehát a víznek minden állapota érdekelt.” /Mucsi Emese: „hogy hol van a határ ember és tárgy között, ezzel játszok, ezt feszegetem” – Interjú Klenyánszki Csillával, In: Artmagazin Online/

 

Valyo Kikötő – Fotóutca Fesztivál – Capa Kikötő

A Capa Kikötő a Robert Capa Kortárs Fotogárfiai Központ és a Város és Folyó Egyesület együttműködésében megvalósuló kulturális programhelyszín a Rákóczi híd dél-pesti lábánál. A Duna-parti konténerkomlpexumban áprilistól szeptemberig történeti és kortárs fotókiállítások váltják egymást, árnyékot adó teteje alatt tematikus bulik, babzsákos lazulások zajlanak.