ENGLISH
Kezdőlap/ Konzulensek

Konzulensek

A Budapest Portfolio Review 2018 konzulensei

Böröcz László
Böröcz László zsidó kultúrtörténész, galériavezető. Testvérével 2002-ben alapították meg a 2B Galériát. Tematikus kiállításaik szokatlan szempontból reflektálnak az adott felvetésekre. Témák, melyek köré kiállításaik leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. Alapítványuk képzőművészeti programjaival korlátokat bont le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. A felfedezőkedv minden tevékenységükre igaz, vallják, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik. (Fotó: © Pettendi Szabó Péter)

Csatlós Judit
Csatlós Judit a Miskolci Egyetemen Kulturális Antropológia és Muzeológia szakon szerzett diplomát. 2009–2012 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vezetőségi tagja volt. 2011 óta dolgozik a Kassák Múzeumban. Kutatási területe a részvételi művészet, valamint a munkáskultúra és társadalmi mozgalmak a modernitásban. Rendszeresen szervez kiállításokat és eseményeket. (Fotó: © Németh Dániel)

 

 

 

 

 

Csizek Gabriella
Csizek Gabriella a művészetelmélet és kulturális antropológia tanulmányainak befejezése után kezdett el dolgozni a Magyar Fotográfiai Múzeumban, aztán a Magyar Fotográfusok Háza kurátoraként. Fő érdeklődési területe a kortárs fotográfia és a kapcsolódó interdiszciplináris területek. Kiállítási anyagok szerkesztésében, könyvek képanyagának válogatásában és szerkesztésében működik közre. A Folyamatos Jelen művészeti projekt (kiállítás- és katalógussorozat) koncepciója, szerkesztése és rendezése fűződik a nevéhez, csakúgy, mint a Verzó Online Galéria is. The History of European Photography 1900-2000 könyvsorozat 1970 és 2000 közötti időszakának magyar vonatkozású tanulmányát Balázs Katával írták meg. 2017-ben a Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról/The Way They See. An Overview of Hungarian Photography című kiállítás kurátora, amelyet a Varsói Nemzeti Múzeumban mutattak be. (Fotó: © Erdei Krisztina)

Attila Durak
Attila Durak török fotográfus a FotoIstanbul Fesztivál alapítója és kurátora (2014), valamint annak művészeti vezetője immár három éve. Alapító-igazgatója az Isztambuli Fotográfiai Múzeumnak, valamint társalapítója a New York-i székhelyű Moon and Stars Project alapítványnak, mely a török művészek támogatására jött létre. Legismertebb művészeti projektje az Ebru Project, amely a törökországi kulturális sokszínűség feltárást célzó egyedülálló és úttörőnek számító fotográfiai vállalkozás: 2007 és 2011 között a világ 10 országában, 31 tárlaton, mintegy 300 000 látogató találkozhatott az ebru könyv-kiállítással. Kurátora a Bu Daha Başlangıç/This Is Only The Beginning [Ez csak a kezdet] című kiállításnak, amely a Gezi parki tüntetések eseményeit mutatta be. (Fotó: © Attila Durak)

Thomas Dworzak
Thomas Dworzak fotográfus, a Magnum Photos elnöke. Tudósított korunk legfontosabb eseményeiről: Észak-Írország; Izrael/Palesztina; volt Jugoszlávia; Afganisztán; Irak; Csecsenföld; Libanon; Haiti; Csád; Közép-Afrikai Köztársaság; Etiópia; Irán; amerikai elnökválasztási kampányok; Katrina hurrikán; a forradalmak a volt szovjet köztársaságokban, Grúziában, Kirgizisztánban és Ukrajnában; DMZ Koreában; Kuba; Colombia; Kína; Libéria; az arab tavasz Egyiptomban; a líbiai háború; és legutóbb az európai menekültügyi válság és a párizsi terrortámadások 2015 novemberében. 2000-ben Grozny bukásáról készítitt drámai képei széles körben megjelentek és számos díjjal jutalmazták. Dworzak 2004-ben vált Magnum jelöltté, majd ugyanabban az évben teljes jogú taggá. Több kiadvány szerzője: Taliban (2003), M * A * S * H ​​* IRAQ (2007), Kavkaz (2010) és Beyond Sochi (2014). Lelkes gyűjtő, az Instagramról is elkezdte különböző tematikák szerint gyűjteni a képeket: egyre növekvő gyűjteményéből Instagram művésznaplók rajzolódnak ki. 2016-ban elindította Europa elnevezésű kezdeményezését, amely négy nyelven – francia, angol, perzsa és arab nyelvekeben – készített illusztrált bevezetés Európához a bevándorlóknak és menekülteknek, s amely ingyenesen hozzáférhető a civil szervezetek, bevándorlók és menekültek számára. (forrás: icp.org; bővebben: www.magnumphotos.com/photographer/thomas-dworzak) (Fotó: © Sarah Statz)

Ferenczy Bálint
Ferenczy Bálint művészettörténész, fotótörténész, 2014 óta a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának rendes, 2017 óta elnökségi tagja, 2016-tól a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj kuratóriumi tagja. Pályája kezdetén a budapesti Faur Zsófi Galériát vezette, majd az angliai Sotheby’s Institute of Art mesterképzésének elvégzése után a Sotheby’s aukciósház munkatársa volt két évig, ahol a 2016 júniusi Contemporary East aukció előkészítésében és kivitelezésében is részt vett. 2016 augusztusa óta a londoni székhelyű Vastari Group független konzulense, munkája során gyűjtőket és múzeumokat köt össze intézményi kölcsönzések kapcsán. Ezen túl gyűjteményépítési és kezelési tanácsadóként dolgozik külföldi és hazai műgyűjtőkkel. Szakterülete a közép- és kelet-európai művészet, ezen belül kiemelten foglalkozik a szobrász és fotóművészettel. 2017 szeptembere óta a győri Széchenyi István Egyetem PhD hallgatója, kutatási témája az állami művészetfinanszírozási modellek felmérésére és összehasonlítása. 2018-ban megalapította a budapesti székhelyű Initio Fine Arts-ot és a londoni CZY PROJECTS-et. (Fotó: © Kurucz Árpád)

Gyenis Tibor
Gyenis Tibor képzőművész. 1995-től készít megrendezett fotográfiákat. Színpadi technikákból kölcsönzött trükkökkel és optikai eljárásokkal készített, digitálisan generált képekhez hasonlító korai munkáiban a medialitásra kérdezett rá. Újabb műveiben a fotográfiát olyan eszközként használja, amely segít felszínre hozni és értelmezni az emberi kapcsolatokat, a pszichés folyamatokat és a társadalmi történéseket. Képeivel és fotósorozataival a különböző interpretációs eljárásokra, rendszerekre kritikusan és ironikusan reflektál. 2003-ban a portlandi Photo Americas az év fotográfusává választotta. 2004-ben Smohay-díjat kapott, 2005-től két évig a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának szakmai vezetője volt. 2010-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott. 2004-től a Krapanji Alkotótábor szervezője. Munkái fontos hazai és külföldi kiállításokon szerepeltek, valamint több közgyűjteményben megtalálhatóak. 2016 óta a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán tanít fotográfiát. (Fotó: © Gregóczki Réka)

Hernádi Levente
Hernádi Levente nyolc éve dolgozik vezető online lapoknál képszerkesztőjeként. A főiskolával párhuzamosan a 2010-es évek elején a HVG fotórovatában kezdett el dolgozni, ahol a hvg.hu képszerkesztőjeként nem csak a fotósok képeivel, hanem a képes anyagok közösségi médiás megjelenéseivel is külön foglalkozott. Ezt a munkát vitte tovább az Index.hu oldalhoz, ahol 2012 óta dolgozik. A vizuális-kreatív anyagok szerkesztése mellett az Index.hu közösségi tartalmait is felügyeli. A szerkesztőségi munka mellett aktívan fotózik is, üzleti partnereknek és hosszú távú, saját anyagokon dolgozik.

Jean-Marc Lacabe
Jean-Marc Lacabe 1978-ban alapította az ARPA-t. (Action et Recherche Photographique en Aquitanie). Számos kiállítás szervezésében vett részt, két fesztiválnak is ő volt a művészeti vezetője; ezzel hozzájárult ahhoz, hogy Franciaországban elfogadják a fotográfiát, mint művészetet. 2001 óta a toulouse-i Le Château d’Eau galéria igazgatója. Célja, hogy áttekintést adjon a fotográfiáról a nagyközönség felé, és lehetőséget teremt arra, hogy megismerkedjenek ismert és feltörekvő fotográfusok munkáival. (Fotó: © Jean-Marc Lacabe)

Emilia van Lynden
Emilia van Lynden az Unseen, a kortárs fotográfia vezető platformjának művészeti igazgatója. Az Unseen fesztivál fókuszában a fotográfia legújabb trendjei állnak, célja, hogy teret biztosítson a feltörekvő tehetségeknek munkáik bemutatásához, valamint lehetőséget adjon már aktív művészek legfrissebb anyagaik megjelenítéséhez. Az Unseen egész évben tartó eseménysorozat, melynek fő programja az Unseen Amsterdam idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre, 2018 szeptemberében. Emilia egyben a főszerkesztője a 2014-ben alapított Unseen Magazinnak is. Emellett olyan művészi tehetségeket, galériákat és projekteket keres, melyek gazdak programlehetőségeket kínálnak fiatal művészek támogatására. (Fotó: © Sophie Wright)

Mucsi Emese
Mucsi Emese a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapképzésén szerzett diplomát 2013-ban, majd 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Magyar nyelv és irodalom mesterképzésén. 2011 óta publikál művészeti íróként különböző magyar művészeti folyóiratokban. 2013-tól szabadúszó kurátorként rendez kortárs képzőművészeti kiállításokat. 2014 márciusától az Artmagazin Online (artmagazin.hu) főszerkesztője. 2016-tól a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozatának elnökségi tagja. 2018 januárjától a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora. (Fotó: © Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna)

Somogyi Hajnalka
Somogyi Hajnalka 2014 óta kezdeményezése, az OFF-Biennále vezetőjeként dolgozik, amely a legnagyobb civil, államfüggetlen, nemzetközi művészeti projekt Magyarországon. 2013-2014 között az artmagazin.hu szerkesztője, 2009-2012 között a Ludwig Múzeum Budapest kurátora, 2001-2006 között a Trafó Galéria vezetője. A budapesti Dinamo (2002-2006) és Impex (2006-2008) független kezdeményezések társalapítója.  Az ELTE Művészettörténet tanszékén diplomázott, a New York-i Bard College Center for Curatorial Studies programján mesterfokozatot szerzett. Fontosabb kurátori projektek: Aki bújt, aki nem (OFF-Biennále Budapest 2017 – a kurátori csapat tagjaként), Check Your Head! (OFF-Biennále Budapest 2015 – a kurátori csapat tagjaként), Art Has No Alternative (transit.sk, Pozsony, 2015), Les statues meurent aussi (Csákány Istvánnal, Bonnefantenmuseum, Maastricht, 2014), Yona Friedman: A nemépítés művészete (Erőss Nikolettel, Ludwig Múzeum Budapest, 2011-2012), A képzelet tudománya (Ludwig Múzeum Budapest, 2010), Gets Under the Skin (Storefront for Art and Architecture, NYC; Bard College, Annandale-on-Hudson, NY, 2009; és Musee d’art contemporain de Montreal, 2010). (Fotó: © Aknay Csaba)

Sebastian Vaida
Sebastian Vaida, a Photo Romania fesztivál vezetője. „Mindig is szerettem a fotográfát, még ha ez kissé elcsépeltnek is hangzik. Az első fotóimnál, amelyeket anélkül készítettem, hogy tudtam volna, hogyan is kell csinálni, egyáltalán nem figyeltem a keretezésre, a témára, vagy a kompozícióra. Egy idő múlva elkezdtem megérteni, hogy mi történik köztem és a fotótémám közötti térben. Sok évvel később azt is megértettem, hogy miért szeretek fényképezni: hogy íg képes vagyok kommunikálni – egy üzenetet, egy érzést, egy koncepciót.  Az elmúlt tizenöt évben a fotográfia területén dolgoztam, különböző projektekkel, hol fotósként, hol oktatóként vagy koordinátorként.  Egy online fotós magazint irányítottam, tucatnyi műhelymunkát tartottam és, a legfontosabb projekt, melyet egy elkötelezett csapattal együtt viszek: a Photo Romania fesztivál.” (Fotó: © Constantin Sălăgean)

Patrick Waterhouse
Patrick Waterhouse olyan művész, akinek munkássága átível a fotográfia, a rajz, a slow journalism (lassú újságírás), a tervezőgrafika,a szobrászat és sok egyéb műfajon. Munkájában gyakran merül el alapos kutatásokban, dolgozik együtt közösségekkel vagy működik együtt más művészekkel, kutatókkal és írókkal.  Számos nemzetközileg is elismert kiállítóhelyen kerültek bemutatásra munkái: The Guggenheim Museum, Bilbao (2016) National Gallery of Art, Washington D.C (2015) The Photographers’ Gallery, London (2015) The National Galleries of Scotland, Edinburgh (2014) FotoMuseum Antwerpen (2014) Le Bal, Paris (2014) Biennale de Lubumbashi, DR Congo (2013) The International Center of Photography Triennial, New York (2013) Liverpool Biennial, Liverpool (2012) The Museum für Gestaltung, Zürich (2011) and South African National Gallery, Cape Town (2010). His work is held in major public and private collections including Solomon R Guggenheim Museum, New York, The National Gallery of Art, Washington D.C., The Walther Collection, Neu-Ulm, Germany. Díjai között megtalálható az arles-i fotófesztivál Discovery Award elismerése (2011), Deutsche Borse Photography Prize (2015) Ponte City című munkájáért (közös elismerés Mikhael Subotzky-val). 2011-ben Waterhouse lett a Colors magazin főszerkesztője, ekkor hozott létre egy új szerkesztési irányt (The Survival Guides [Túlélési Útmutató]) és épített fel egy nemzetközi csapatot fotósok, tervezők, szerkesztők, írók, művészek, kutatók és bloggerek kollektívájából. A The Survival Guides sorozat 10 nyomtatott számból áll, amely kiegészül utazó kiállítással és workshopokkal is. (Fotó: © Rebecca Simpson)