ENGLISH
Kezdőlap/ Konzulensek – BPR 2019

Konzulensek – BPR 2019

A Budapest Portfolio Review 2019 konzulensei

Olivia Arthur. 2008 © Philipp Ebeling

Olivia Arthur

Olivia Arthur Londonban született, és az Egyesült Királyságban nőtt fel. Az Oxfordi Egyetemen matematikát, a London College of Printing főiskolán pedig sajtófotózást tanult. 2003-ban, Delhibe költözését követően kezdett fotográfusként dolgozni, és két és fél évet töltött Indiában. 2006-ban Olaszországba költözött egy egyéves gyakornoki állásra a Fabrica galériában – ebben az időben kezdett hozzá a nőkről és a kelet és nyugat közötti kulturális szakadékról szóló sorozatához. Ehhez kapcsolódóan jutott el Európa és Ázsia határára, Iránba és Szaúd-Arábiába. Ebben a munkában az Inge Morath-díj, a National Media Museum, valamint az OjodePez-PhotoEspana Award for Human Values-díj támogatása segítette. 2010-ben Philipp Ebelinggel együtt megalapították a Fishbar nevű londoni fotóstúdiót. 2012-ben jelent meg első könyve, a szaúd-arábiai fiatal nőket bemutató Jeddah Diary. Továbbra is rendszeresen visszatér Indiába – az itt végzett hosszú távú munkáját a párizsi Fondation Jean-Luc Lagardère ösztöndíja fedezi – egyébként Londonban él és dolgozik.

Csontó Lajos © Csontó Lajos

Csontó Lajos

Csontó Lajos képzőművész, munkáiban jelentős szerepet kap a fotó- és videóhasználat. Az 1990-es évek közepétől készít saját és talált képekből, szövegtöredékekből műveket. A sokszor banálisnak ható szövegek és képek együttműködése révén az eredmény összetett és sokféleképpen értelmezhető. Sokat kísérletezett a portré műfajának továbbgondolásával is, valamint foglalkozik a gyűjtemények, archívumok használatának lehetőségeivel, a digitális képözön és a személyes kép kölcsönhatásával.   2007-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott. Munkái számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek, valamint több közgyűjteményben megtalálhatóak. 2006 óta az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetében tanít, aminek 2018 óta a vezetője.

Irina Chmyneva © Alisa Nikulina

Irina Chmyreva

Fotótörténész, író, fotókiállítások kurátora. Az AICA tagja. Jelenleg Moszkvában él. 1996 óta több mint 200 egyéni és csoportos kortárs és fotótörténeti kiállításnak volt kurátora vagy társkurátora különféle múzeumokban és művészeti intézetekben, 26 országban. 2012-ben ő volt az egyik kurátora a Houstonban tartott nemzetközi FotoFest Biennial fesztivál fő programjának, amelynek témája a Kortárs orosz fotográfia volt. A Syngenta fotópályázat (2013) és a Hasselblad fotográfiai díj (2014) zsűrijében is szerepet vállalt. 2007 óta a moszkvai Orosz Művészeti Akadémia Országos Művészetelméleti és Művészettörténeti Intézeténél dolgozik, jelenleg vezető kutató munkakörben. Számos könyvön dolgozott szerkesztőként, és fotográfiai magazinok meghívott szerkesztőjeként is végez munkát. Fotográfia témájú írásait többek között az SEDF által Pozsonyban kiadott háromkötetes, The History of 20th Century European Photography (A 20. századi európai fotográfia) címet viselő kiadvány orosz fotográfiát taglaló fejezeteiben olvashatjuk. Az orosz fotográfiával foglalkozó számos könyv szerzője és társszerzője; legutóbbi könyvét, egy az orosz fotótörténettel kapcsolatos esszégyűjteményt 2016-ban adták ki.  Előadássorozatokat tart a vizuális kommunikáció és a fotográfia témakörében, és számos orosz és külföldi középiskolában tanít fotószerkesztést.   2008-ban társalapítóként vett rész az oroszországi Krasznodar régióban megrendezett PhotoVista nemzetközi fotográfiai fesztivál (www.photovisa.ru) elindításában, amelynek azóta is művészeti igazgatója. Nagy örömmel végzi a fotográfia korlátait feszegető – például multimédiával és vegyes médiával kísérletező – portfóliók értékelését; különösen közel állnak hozzá a koncepcionális projektek és a művészettörténeti vonatkozású munkák. Chmyreva olyan alkotásokat keres, amelyek alkalmasak lennének a PhotoVisa fesztiválon való kiállításra, valamint az ő nevével is fémjelzett publikációkban való közzétételre. Kiállítások kurátoraként és könyvszerkesztőként szerzett gazdag tapasztalatainak köszönhetően számos hasznos tanáccsal tud szolgálni az elkészült munkák kiállításra és publikálásra való előkészítésével kapcsolatban.

Gellér Judit © Bényi Andrea

Gellér Judit

Gellér Judit (1983) kurátor. 2000-től publikálja verseit, kritikáit, kiállítás-ajánlóit különböző szaklapokban és folyóiratokban, 2007-től a MÚOSZ, 2017-től az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata tagja. Egyetemi tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakán fejezte be. 2012-2016-ig tagja, 2013 és 2015 között vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 2013-ban kezdte meg PhD tanulmányait az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti programján, 2014-től meghívott előadó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán és a PreMOME előkészítő kurzusokon. 2015-től a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora. Kutatási területei: privátfotó gyűjtemények, művészeti archívum-használatok, kortárs fotográfia.

Ángel Luis González © Matthew Thompson

Ángel Luis González

Ángel Luis González Fernández az ír fotográfiával kapcsolatos kritikus párbeszéd elősegítése, valamint az írországi művészek nemzetközi népszerűsítése mellett elkötelezett PhotoIreland Foundation alapítója és vezérigazgatója. 2011-ben a PhotoIreland Festival projektért megkapta a David Manley vállalkozói díjat. 2011-ben indította el a „The Library Project” (A könyvtár projekt) néven futó programot, amely közkönyvtári rendszerben tett elérhetővé fotókönyveket, és jelenleg több mint 250 kiadótól származó, 2500 kötetet meghaladó gyűjteménnyel áll a nyilvánosság rendelkezésére. A The Library Projectről nevezték el a dublini Temple Bar negyed egyik különleges helyszínét is: itt található maga a könyvtár, mellette pedig egy eklektikus művészeti könyvesbolt és egy gazdag programokat kínáló galéria. Olyan rangos rendezvényeken vett részt konzulensként, mint a Les Rencontres d’Arles, a Format Derby, a PhotoEspaña, valamint a Hamburgi Fotótriennálé. Olyan könyvek kötődnek a nevéhez, mint a Martin Parr’s Best Books of the Decade, a New Irish Works, valamint a folyamatban lévő TLP Editions. Részt vett az ír fotográfiát középpontba helyező Landskrona Foto 2016 fesztiválon, és vendégelőadóként feltűnik a neve több egyetemi programban, például az IED Madrid fotóművészeti mesterképzésén is.

Gőbölyös Luca © Gőbölyös Luca

Gőbölyös Luca

Gőbölyös Luca DLA habil a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult, ahol 1994-ben diplomázott a fotográfia mesterképzésen (MA). 1997-ben elnyerte a British Council ösztöndíját, melynek köszönhetően 1998-ban képzőművészeti mesterdiplomát szerzett a (MFA) a Brightoni Egyetemen (University of Brighton). 2009-ben doktorált, 2016-ban pedig habilitált a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Számos nemzeti és nemzetközi pályázaton szerepelt sikeresen, munkáit a világon szinte mindenhol kiállították már – Anglia, Ausztria, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, India, Lengyelország, Németország, Románia, Szlovénia, olyan helyeken, mint az Expo Chicago, Ludwig Museum (Budapest), Isztambuli Biennálé, National Gallery of Modern Art (New Delhi), Vienna Art Fair, Walter Bischoff Galerie (Berlin). 2009-től főiskolai docens, szakvezetőként részt vett a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakának megalapításában. A Knoll Galéria képviseli (Bécs-Budapest). Jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik.

Kozma Zsolt © Kozma Zsolt

Kozma Zsolt

Kozma Zsolt művészeti szakíró, kurátor Brüsszelben él, Brüsszelben és Budapesten dolgozik. 1999–2017  a Műértő alapító munkatársa; 2006–2012  a Videospace Galéria társ-vezetője, kurátora; 2007–2009 a Tranzitblog társalapítója és -szerkesztője; 2016 óta az Inda Galéria művészeti vezetője; 2017 óta a brüsszeli székhelyű Art of Care kiállítási és kulturális projektszervező szervezet alapító-vezetője. Írások: Művészeti tárgyú írásai többek közt a Műértőben, a tranzitblogon, az exindexben, a HVG-ben, a HVG Online-on és számos más kiadványban, kötetekben, katalógusokban jelentek meg. Fordítások: Esszék, tanulmányok, interjúk, kortárs művészet, művészetelmélet, film, szociológia témakörökben számos könyv, kiállítási katalógus (Műcsarnok, Ludwig Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Műemlékek Állami Gondnoksága, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum, Iparművészeti Múzeum és mások) illetve folyóirat (többek közt a Műértő, exindex, tranzit.hu) számára. Interjúk művészekkel: Külföldiek (válogatás): Wim Delvoye, Luc Tuymans, Peter Greenaway, Laurie Anderson, Steina Vasulka, Katarina Sieverding, Ulrike Rosenbach, Peter Callas, Thomas Israel,  Ute Meta Bauer. Magyarok (válogatás): Bak Imre, Benczúr Emese, Beöthy Balázs, Birkás Ákos, Csörgő Attila, Dobos Tamás, Eike, Előd Ágnes, Eperjesi Ágnes, Gerhes Gábor, Kicsiny Balázs, Komoróczky Tamás, Lovas Ilona, Nemes Csaba, Révész László László, Sugár János, Szépfalvi Ágnes, Szűcs Attila, Xantus János.

Rafał Milach. 2016 © Marek Szczepanski

Rafał Milach

Rafał Milach képzőművész, fotográfus és több fotókönyv szerzője. Munkája középpontjában a korábbi keleti blokk átalakulásával kapcsolatos témák állnak. Díjakkal is elismert fotókönyvei többek között a The Winners (A győztesek), a 7 Rooms (7 szoba), valamint a The First March of Gentlemen (Az úriemberek első felvonulása). Rafal Milach munkáját ösztöndíjjal támogatta a lengyel kultúra és nemzeti örökség minisztériuma, a Magnum Foundation, valamint az Európai Kulturális Alapítvány. 2018-ban bejutott a Deutsche Börse Photography Foundation pályázatának utolsó körébe, és első helyezett lett a World Press Photo pályázatán. A Sputnik Photos közösség társalapítója. Munkái számos helyen láthatók Lengyelországban és külföldön egyaránt, és megtalálhatók a MoMA Warsaw múzeum, a varsói CCA Ujazdowski Kastély művészeti központ, az ING Polish Art Foundation, a japán Kiyosato fotóművészeti múzeum, valamint a dán Odensében található Brandts múzeum gyűjteményében. Milach 2018-ban, jelöltként csatlakozott a Magnumhoz.

Mucsy Szilvia © Urbán Ádám

Mucsy Szilvia

Fotográfus, a RANDOM kortárs fotográfiai szervezet elnöke, a Budapest FotóFesztivál igazgatója. Pályafutását a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában kezdte 1996-ban, melynek később vezetője lett. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotóművészként, majd az Athéni Képzőművészeti Főiskola fotó szakára járt. 2003 óta tagja a belga Young Photographers Unitednak. Munkái a legismertebb budapesti galériák mellett egyéni és csoportos kiállításokon szerepelnek többek között New York, Athén, Aix-en-Provence, Róma, Pozsony, Kolozsvár, Brüsszel, Szófia, Chaves, Amszterdam galériáiban és fotófesztiválokon. Két alkalommal nyerte el a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat és több alkalommal az NKA alkotói ösztöndíját. Fekete-fehér munkáiból Mediterrano címmel fotóalbum jelent meg 2008-ban.

Sárvári Zita © Jonas Matyassy

Sárvári Zita

Sárvári Zita 10 éves tapasztalattal rendelkező művészeti tanácsadó és kurátor. Tanulmányait Magyarországon a Pécsi Tudományegyetemen, Németországban pedig a berlini Humboldt Egyetemen végezte. Jelenleg a progresszív magyar és nemzetközi művészet népszerűsítése, valamint elemi fontosságú budapesti kiállítások megszervezése mellett elkötelezett Deák Erika Galéria vezetője. Galériavezetői feladatai mellett számos elismert nemzetközi kiállítást is szervezett a galériában. Kurátorként tagja a Société Budapest kreatív közösségi kezdeményezésnek, amelynek célja a kortárs művészet és a divat világának közelítése egymáshoz. A legkorszerűbb művészeti alkotások új közönségekhez való eljuttatására összpontosító Sárvári elsősorban a ház rezidenciaprogramjáért és művészeti gyűjteményének bővítéséért felelős. Kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a magán és vállalati művészeti gyűjtemények összeállítása, valamint a művészetmenedzsment és kommunikáció terén egyaránt. Számos kiállítást szervezett egészen a koncepció kialakításától a tervezésen és vizuális megjelenítésen keresztül a promóciós tevékenységekig. 2010-ben és 2012-ben Székesfehérvár városától megkapta a Deák Dénes ösztöndíj művészettörténészeknek szánt kutatói ösztöndíját. 2016-ban a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj ösztöndíjasa volt.

Simona Vidmar © Peter Giodani

Simona Vidmar

Simon Vidmar jelenleg a szlovén Umetnostna galerija Maribor/Maribor Művészeti Galéria helyettes igazgatója és vezető kurátora. Fő munkaköre a szlovén és nemzetközi kortárs művészeti kiállítások kurátori feladatainak ellátása, valamint a galéria videoművészeti gyűjteményének bővítése, a megfelelő alkotások kiválasztása és megvásárlása. Ausztriában és Olaszországban végzett tanulmányait követően jelenlegi munkahelyén kezdett dolgozni kurátorként, szerepet vállalva jelentős országos és nemzetközi kiállítások létrehozásában, valamint ellátva főleg az új médiumokon, videókon, installációkon és hanganyagokon alapuló kiállítások kurátori feladatait. A londoni City University egyetemen végzett művészetmenedzsment mesterképzés során számos londoni művészeti intézménynél szerzett tapasztalatot, és a Maribor Művészeti Galériába való visszatértét követően kinevezték jelenlegi pozíciójába. Azóta számos önálló és csoportos kiállítás kurátori feladatát bízták rá, amelyek szlovén és nemzetközi kortárs művészek munkáit mutatták be Szlovéniában és külföldön egyaránt; ezenkívül részt vett számos kiállításkatalógus és szakmai kiadvány összeállításában is. Saját projektjeiben leginkább az installációk, a performanszok és a videoművészet területét kutatja. 2011–2012-ben részt vett a Maribor Európa kulturális fővárosa 2012 projektben: az ő felelőssége volt a nemzetközi képzőművészeti projektek kiválasztása, koordinálása és kezelése. 2015-ben ő volt a szlovén pavilonért felelős biztos az 56. Velencei Biennálén. Rendszeresen publikál cikkeket és kritikákat szlovén napilapokban, művészeti kiadványokban és magazinokban.

Duncan Wooldridge © Andreas Schmidt

Duncan Wooldridge

Duncan Wooldridge képzőművész, író és kurátor, aki munkájában a képzőművészet és a fotográfia találkozási pontjainak kritikus és elméleti vonatkozásait vizsgálja, elsősorban a kísérletezésre, a képek anyagszerűségére, valamint kisajátítására és részletgazdagságára fókuszálva. A University of the Arts London (UAL) Camberwell College of Arts intézményének Fotóművészeti tanszékvezetője: itt egy olyan kísérleti programot indított, amely a fotográfiára építve szerteágazik az installációk, szobrászat, performanszok és különféle médiumok területére. Kortárs művészettel kapcsolatos írásai olyan képzőművészeti és fotográfiai magazinokban jelennek meg, mint a 1000 Words, a Foam, az Art Monthly, valamint az Artforum. 2011-ben ő volt a kurátora a Focal Point Gallery Anti-Photography (Antifotográfia) című kiállításának, 2014-ben pedig a Richard Saltoun galéria John Hilliard: Not Black and White (John Hilliard: nem fekete-fehér) kiállításának, amelyhez kapcsolódóan ugyanezzel a címmel megjelent egy könyv is a Ridinghouse kiadásában. 2019 áprilisában az ő kurátori munkájával fémjelezve nyílik meg a londoni Camberwell Space Moving The Image: Photography and its Actions (A kép mozgatása: a tevékeny fotográfia című kiállítása, amely olyan művészek munkáit mutatja be, mint Discipula, Dafna Talmor, Taisuke Koyama, Louise Lawler, Liz Deschenes, Clare Strand, Kensuke Koike, Corinne Vionnet, Steff Jamieson, Edouard Taufenbach, valamint John MacLean. A Moving the Image kiállítás azt járja körül, hogy hogyan lép túl a fotográfia a mozdulatlanság és a mozdulat hagyományos kettősségén, hogy a mozdulatok összetett metszéspontjává váljon, ahogy a kép elcsúszik, eltolódik, meghajlik, összetekerődik, előad és kinyúlik a jövő felé.