ENGLISH
Kezdőlap/ MAGNUM WORKSHOP 2017 – Capa Központ ösztöndíjas-beszámoló

MAGNUM WORKSHOP 2017 – Capa Központ ösztöndíjas-beszámoló

A Capa Központ és a Magnum Photos közös szervezésében 2017 szeptemberében Antoine D’Agata és Matt Black fotográfusok öt napos intenzív workshopot tartottak Budapesten. Az elismert Magnum fotográfusok vezette műhelymunka résztvevői magas színvonalú, gyakorlat-orientált képzés keretében fejleszthették fotográfiai készségeiket.

A workshopokon részt vett a Capa Központ ösztöndíjprogramjának keretében az a 6 fotográfus is, akik az intézmény Budapest Portfolio Review 2017 esemény hazai és külföldi szakértő konzulensei választottak ki.

A Budapest Portfolio Review 2017 Capa-ösztöndíjasai:

Bácsi Róbert László
Bielik István
Fátyol Viola
Ficsór Zsolt
Ladocsi András
Szombat Éva

Részlet az ösztöndíjasok beszámolójából és a műhelymunka során készített anyagából:

Bácsi Róbert László
Projektcím: Túlélők

„Fontos és óriási lehetőségnek tartom, hogy ilyen workshopok vannak! Matt Black nagyon jól irányította a csapatot, és sokat segített, hogy jó anyagot tudjak készíteni. Rengeteget tanultam és sok inspirációt kaptam, hogy elkezdjek egy új sorozaton dolgozni.”


Túlélők © Bácsi Róbert László


Túlélők © Bácsi Róbert László


Bielik István
Projektcím: En femme Zsanett

„…Izgalmas volt a napi munkából kiszakadva egy olyan mentor segítségével csiszolni a vizuális nyelvezetemen, mint Matt Black, aki egy metaforikusabb ábrázolási mód irányába terelt.”


En femme Zsanett © Bielik István


En femme Zsanett © Bielik István


Fátyol Viola
Projektcím: Story of a middle-class girl

„A workshop extrém kihívások elé állított minket, hiszen a legtöbb esetben nem 4-5 nap alatt építünk fel egy autonóm fotóanyagot, több időt szánunk a koncepció és a képek csiszolására is. Gyors döntéseket hoztunk, azonnal reagáltunk a saját kreatív rezdüléseinkre, nagyon hamar álltunk elő új ötletekkel és megdöbbentő sebességgel formáltuk a koncepciókat, gondolati struktúrákat, Antoine és a csoport pontos észrevételei pedig mindezt napról napra segítették.”


Story of a middle-class girl © Fátyol Viola


Story of a middle-class girl © Fátyol Viola


Ficsór Zsolt
Projektcím: Underground

„…Antoine metódusa nagyon hasznos volt, naponta új ötletekkel jöttünk elő… Újra láthattam magam kívülről, mások kérdésein keresztül a tervezési folyamatban, ami által elérhetővé vált, hogy kijussak a komfortzónámból és nyitottan gondolkodjak. Sikerült a saját határaimon túllendülnöm és talán ez is a célja minden workshopnak.”


Underground © Ficsór Zsolt


Underground © Ficsór Zsolt


Ladocsi András
Projektcím: Gymnastics

„Nagyon jó volt részt venni a munkában, minden flottul volt megszervezve.”


Gymnastics © Ladocsi András


Gymnastics © Ladocsi András

Szombat Éva
Projektleírás: Beyond the curve

„Antoine nagyon inspiráló volt, nem kímélt minket, folyton arra buzdított, hogy a határainkat feszegessük. Sok szempontból olyan volt ez a hét, mint egy csoportterápia, minden nap el kellett mondanunk, mit érzünk az előző napi fotózással kapcsolatban, majd megmutattuk a képeket és együtt kitárgyaltuk, mi a jó, mi a rossz… Intenzív volt, fárasztó volt, de abszolút megérte.”


Beyond the curve © Szombat Éva


Beyond the curve © Szombat Éva