ENGLISH
Kezdőlap/ Magnum Workshop 2019 – értékelés

Magnum Workshop 2019 – értékelés

A Robert Capa Kortárs Fotográfia Központ és a Magnum Photos fotóügynökség workshopot szervezett profi fotográfusok számára Budapesten, 2019. december 9–13. között. A Budapest Portfolio Review hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűrije az alábbi hat fotográfusnak ítélte oda 2019. április 13-án a Capa Központ ösztöndíját, amely térítésmentes részvételt biztosított a workshopra: Bartha Máté, Geibl Kata, Kocsi Olga, Koleszár Adél, Sivák Zsófia, Zellei Boglárka Éva. Az ő értékelésük olvasható.

Bartha Máté

Egy ilyen workshop egyik előnye az, hogy az ember egy héten át csak egy dologra koncentrál, még akkor is, ha ennyi idő adott esetben nem elég egy komplett anyag elkészítésére. Én egy néhány hónapja készülő anyagot vittem, amelyről Bieke-vel és Peterrel, a workshop vezetőivel, nagyon tartalmasan tudtunk konzultálni. A rendelkezésre álló öt nap alatt néhány konkrét kép elkészítésére és a meglévők válogatására koncentráltam. A résztvevők nagyon különböző háttérrel és tervekkel érkeztek, ez is izgalmassá tesz egy ilyen helyzetet, hiszen nem a megszokott irányokból érkeznek új észrevételek, vélemények. A végső kiállítás válogatása gyorsan és hatékonyan zajlott, és a workshop tere pár óra alatt egy kifejezetten tartalmas és egységes fotográfiai anyaggal telt meg, melyet összekötött a helyszín: Budapest. Összességében nagyon jó élmény volt, és mind gondolatok, ötletek, mind konkrét képek terén is sokat haladtam az anyagommal.

Fotó: © Bartha Máté

 

Geibl Kata

Nagyon inspirálóak voltak a workshop napjai. Bieke és Peter mindenkit ösztönöztek, hogy a legjobbat hozza ki magából és mindig szem előtt tartották a fotógráfusok egyéniségét és elképzeléseit, de építő kritikát sem féltek megfogalmazni. Sok tanulságos beszélgetésben volt részem a workshop pár napja alatt.

Fotó: © Geibl Kata

 

Kocsi Olga

Az intenzív, szűk egy hetes munka alatt új anyagon dolgoztam. A kezdeti koncepció változott, a kórházakról Rózsa mamára ment át a fókusz. Egy photo booklet lett a végeredmény, illetve egy installáció a kilencvennégy éves hölgy negatívjaiból. Életre hívtam álmait, a baljós macska sétáját. Digitális és instax anyagokkal dolgoztam, ezeket egy kis fekete könyvbe ragasztva, szövegekkel kiegészítve jött létre a booklet.

Rózsa mama gyerekkoromban sokat vigyázott ránk a testvéremmel, tavaly húsvétkor kórházba került, sajnos azóta is ott van, rendszeresen látogatom.

Fotó: © Kocsi Olga

 

Koleszár Adél

Bieke és Peter nagyon nyitottak, energikusak voltak egész héten, minden téren segítettek és remek tanácsokkal láttak el. Bieke munkáiban rengeteg szöveg jelenik meg, amik remekül működnek egymással, ezért gondoltam, hogy a workshop alatt kihasználom az alkalmat és a tapasztalatát abban, hogyan lehet szubjektív, érzésekre alapuló munkát összerakni úgy, hogy az a néző számára is át tudjon adni valamit, ami, azt hiszem, egy elég sikamlós dolog a fotóművészetben, sok buktatóval. Egy már elkezdett munkát folytattam tovább, amiben képek és szövegek jelennek meg párhuzamosan, amik a memóriával, emlékekkel, múlt és jelen összekapcsolásával foglalkoznak.

Bieke és Peter nagyon jól egészítették ki egymást, képviselve egyrészt egy intuitívabb és egy tényekre, politikára fókuszáló fotózási felfogást, másrészt mindenki olyan irányba vihette a munkáját, amire a leginkább kíváncsi volt. A kritikai szemlélet és a visszajelzések nagyon hasznosak voltak, ezen kívül a Q+A [kérdés-válasz] délelőtt is nagyon izgalmasra sikerült, ahol olyan információkat kaphattunk meg a Magnumról, illletve az ő munkamódszereikről, amire személyes beszélgetésen kívül nem nagyon lehetett volna lehetőségünk.

Fotó: © Koleszár Adél

 

Sivák Zsófia

Számomra a folyamatos konzultáció jelentette a legnagyobb segítséget. Bieke Depoorter és Peter Van Agtmael gondolatait mind technikai, mind tartalmi szempontból rendkívül hasznosnak találtam, sikerült teljesen új perspektívák mentén ránéznem a képeimre. A nemzetközi csapat is inspirálóan hatott, mindig érdekes látni, hogy teljesen különböző országokból, így gyakran eltérő kulturális közegből érkező emberek között milyen csoportdinamika alakul ki, illetve hogy ki hogyan reagál (a képein keresztül) egy adott kérdéskörre.

Fotó: © Sivák Zsófia

 

Zellei Boglárka Éva

Ezúton is szeretném megköszönni ezt a remek lehetőséget, a workshop több téren is új tapasztalatokat hozott számomra. Bár szerintem túl sok volt a résztvevő, de élveztem, hogy ennyire sokszínű a társaság. Érdekes volt látni a főleg más szakmából érkező emberek lelkesedését és fejlődésvágyát. Ez engem is inspirált arra, hogy megosszam az ismereteimet és szabadabban készítsek képeket. Először Bieke és Peter is arra bátorított, hogy a túl szigorú koncepciómat és elvárásaimat tegyem félre miközben fotózom. A második napon pedig egy sokkal nagyobb kihívás elé állítottak, azt tanácsolták, hogy készítsek portrékat, ami számomra mindig is nagyon nehéz volt. Peter és főleg Bieke személyes tapasztalatai is segítettek ebben, de emellett kíméletlenül meg is mondták a véleményüket az első képeimről. Bár nagy kihívás volt átállni egy új munkamódszerre, az első és egyetlen pozitív portréélmény után átkattant bennem valami, és a tanácsaikat követve már tényleg sokkal intuitívabban dolgoztam, többféle fényviszonyt, helyszínt és vizualitást is kipróbáltam. Két nap nagyon kevés volt a fotózásra, viszont egyértelműen lökést adott ahhoz, hogy határozottan, de empatikusan lépjek fel fotósként és emberként. Úgy éreztem, szinte mindenkinek személyes, az önismeretét segítő tanácsokkal álltak elő. Viszont a túlzott létszám miatt nem jutott elég idő igazi csoportmunkára, leginkább csak meghallgattuk egymás előadását, konzultációját. Ezen enyhítettek valamelyest az előre megszervezett, kötetlen találkozók. Az egyéni konzultációknál szintén azt éreztem, hogy a döntések sokszor túlzottan egyoldalúak voltak, sajnos nem jutott idő valódi párbeszédre. A közös munka élményét inkább már csak a kiállítás installálásakor éreztem, mivel közben beszélgethettünk a folyamatról is, de több embernél már csak a végeredményt láttam. Az ehhez hasonló hajráknál viszont jól jött Bieke és Peter határozottsága és gyorsasága. Összességében jól szervezett volt a workshop, Shannontól és Almától bármikor tudtunk segítséget kérni, és kommunikálni egymással. Elgondolkodtató volt megismerni Bieke és Peter szakmai és személyes kihívásait és két ennyire reflektált alkotói utat.

Fotó: © Zellei Boglárka Éva

Magnum Workshop 2019