ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ 33. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás

33. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztálya 33. alkalommal hirdeti meg a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra elsősorban a hazai és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várják, de a megmérettetés – a korábbi évekhez hasonlóan – mindenki számára nyitott. A 33. Magyar Sajtófotó Kiállításnak a Capa Központ ad majd otthont.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvénysorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendeznek. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.

A 33. Magyar Sajtófotó Pályázatra 2014. január 1. – december 31. között készült képekkel lehet jelentkezni az egyedi képek és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes azonban a többi sorozat kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadnak, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2014-ben készült felvétel. A pályázatra korábbi években díjat nyert képek nem adhatók be. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, ez utóbbi maximum 10 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

1. Hír-eseményfotó (egyedi)
2. Képriport (sorozat)
3. Emberábrázolás-portré (egyedi)
4. Emberábrázolás-portré (sorozat)
5. Művészet (egyedi)
6. Művészet (sorozat)
7. Sport (egyedi)
8. Sport (sorozat)
9. Természet és tudomány (egyedi)
10. Természet és tudomány (sorozat)
11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
13. Bulvár, humor, (egyedi vagy sorozat)

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján 2014. december 15-én 12 órától egészen 2015. január 4-én éjfélig. A pályamunkákat a kiíró által felkért szakemberek bírálják el 2015. január 16-18. között, részben nyilvános zsűrizésen.

A Capa Központ konzultációs lehetőséget biztosít a sajtófotó pályázatokra jelentkezők számára 2014. december 13-án. A konzultáció ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, amelynek határideje: 2014. december 2.

Molnár István-díj és Gera Mihály-díj

A sajtófotó pályázat mellett a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály két, a fotográfiával szoros kapcsolatban lévő pályázatra is várja a pályaműveket.

A Molnár István-díj pályázatra olyan tipográfusok, grafikusok, képszerkesztők, tervező-szerkesztők jelentkezését várják, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban. A pályázatra 2015. február 20-ig lehet jelentkezni. A felhívásra beadott anyag lehet valamely magazinban megjelent munka, vagy még csak tipográfiai tervként létező, valóságos vagy fiktív magazin. A műveket tördelőkből, képszerkesztőkből álló zsűri bírálja el. A leadott anyagok terjedelme nem haladhatja meg a 10 oldalpárt. További információk www.tipografus.hu oldalon 2014. december 3-tól.

A Gera Mihály-díj pályázatra az elmúlt öt évben (2010. január 1. – 2014. december 31.) magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) által fényképezett, már megjelent könyvet várnak. Az elbíráláskor a zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe veszi. A megjelent könyveket a MÚOSZ címén (1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A.), 2015. január 30-ig lehet leadni.

A 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2015 márciusában a Capa Központban nyílik meg, a Gera Mihály-díjas könyv és a Molnár István-díjas tipográfia is itt lesz látható. A budapesti bemutatót követően a kiállítás az ország több városában is megtekinthető lesz.

A pályázatokról bővebb információt 2014. december 3-tól a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján találhatnak az érdeklődők.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS LETÖLTÉSE