ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ CAPAZINE – LET’S EAT!

CAPAZINE – LET’S EAT!

2020-ban folytatódik a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus fotós periodikája, a CAPAZINE!

A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. február 23., vasárnap, éjfél

A CAPAZINE a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus számokból álló fotós periodikája. A lapszámok létrehozását minden esetben egy minimum féléves csoportos workshop előzi meg a CAPAZINE műhelymunka vezetőivel és meghívott előadókkal. Célunk, hogy az elkészült kiadvánnyal a legtöbb európai fotós rendezvényen, fesztiválon megjelenjünk.

A CAPAZINE harmadik számának címe LET’S EAT!, központi témája az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolata. Az evés egyfelől hétköznapi és személyes cselekvés; másfelől politikus és közösségi, a globális léptékekre is hatást gyakorló tett, így az étel amellett, hogy az egyik legnépszerűbb tárgyfotózási kategória alanya, napjainkban a jövővel kapcsolatos alkotói kísérletezések egyik alapvető vizsgálati tárgya is.

Kulcsszavak: ételfotó, foodporn, food design, műtermi fotózás, csendélet, tárgyfotó, éhség és bőség, brainfood, kritikai gondolkodás, jövőnarratíva, fenntarthatóság, eat art, interdiszciplinaritás, együttműködés

A 2020-as CAPAZINE műhelymunkára olyan fotográfusok, képzőművészek, (food/eating) designerek, kutatók és a témában jártas egyéb szakemberek jelentkezését várjuk, akiket foglalkoztat a fotografikus képalkotás, az étel és a fotográfia kapcsolata, az étkezés és a fenntarthatóság témája, valamint a műfajok közti kísérletezés – a food porntól egészen az ehető fotográfiáig. Az alkotók mellett ezúttal is várjuk az elméleti szakemberek, szakszövegírók jelentkezését.

A CAPAZINE – LET’S EAT! workshopon résztvevők közös gondolkodással, tervezéssel és kísérletezéssel hoznak létre egy olyan többfunkciós kiadványt, amely egyszerre folyóirat, valamint sokszorosított műtárgy. A tematikus számok tartalmának előkészítésekor az adott témát elméleti és gyakorlati szempontból is vizsgáljuk: az elméleti szakemberek a teoretikus alapot biztosító írásokat és a résztvevő művészek munkáit elemezve szakszövegeket írnak, a résztvevők pedig az adott téma mentén készítik el a CAPAZINE-ben megjelenő alkotásaikat.

© CAPAZINE – LET’S PLAY műhelymunka résztvevők

 

Meghívott előadók:

-Perlaki Márton fotográfus, képzőművész
-Milutinovits Panka stylist
-Lajos Mari, a magyar gasztronómia ikonja, férjével, Hemző Károly fotográfussal (1928-2012) a magyar ételfotózás megteremtői
-Absentology filozófusduó (Horváth Márk & Lovász Ádám)

A műhelymunka vezetői:

-Mucsi Emese kurátor, Capa Központ
-Szalipszki Judit kurátor, a Trafó Galéria munkatársa

Konzulens:

-Gellér Judit kurátor, Capa Központ

 

A résztvevők a jelentkezésükkel vállalják, hogy kétheti rendszerességgel (péntekenként, napközben 14-18 óra között) részt vesznek a foglalkozásokon, a kiadvány elkészítésében és a kiállítás megrendezésében tevékenyen közreműködnek.

A tervezett munkamenet: műhelymunka foglalkozások és alkotások létrehozása (március–július), a kiadvány előkészítése, szakszövegek írása (augusztus–szeptember), a kiadvány publikálása és kiállítás (október–november).

A jelentkezéseket szakmai önéletrajz, online vagy PDF portfólió és rövid motivációs levél kíséretében a capazine@capacenter.hu e-mail-címre várjuk „CAPAZINE 2020” tárggyal 2020. február 23. éjfélig.

A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. február 23., éjfél

Az egyes műhelymunkák létszáma korlátozott, a tervezett létszám szerint kiadványonként 8 fő fotográfus, 4 fő a témában jártas szakember és 2 fő elméleti szakember tud részt venni. A jelentkezők közül a résztvevőket a beküldött pályázati anyagok alapján a műhelymunka vezetői választják ki. A foglalkozások nyelve magyar, angol nyelvtudás előnyt jelent. A részvételt nyert pályázókat e-mailben értesítjük 2020. március 8-ig.

CAPAZINE – LET’S PLAY © Capa Központ
CAPAZINE – LET’S DANCE © Capa Központ

Ajánlott olvasmányok listája:

-MúzeumCafé Gasztro 71., 13. évfolyam, 2019/3., május-június
-Susan Bright: Feast for the Eyes: The Story of Food in Photography (Aperture, 2017)
-Massimo Montanari: Éhség és bőség (Atlantisz, 1999)
-Visual Feast: Contemporary Food Staging and Photography (Gestalten, 2017)
-Filippo Tommaso Marinetti: The Futurist Cookbook (Penguin Modern Classics, 2015)
-Arts & Food: Rituals Since 1851 (Electa, 2018)
-Food and Culture: A Reader, 2nd Edition, Carole Counihan, Penny Van Esterik (Eds), Routledge; 2nd edition (2007)
-The Taste Culture Reader: Experiencing Food and Drink (Berg Publishers, 2005)
-Toiletpaper Magazine

A CAPAZINE – LET’S EAT című periodika tervezett megjelenése 2020. november/december.