ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ CAPAZINE – LET’S PLANT | 2021-ben is indul a műhelymunka a Capa Központban!

CAPAZINE – LET’S PLANT | 2021-ben is indul a műhelymunka a Capa Központban!

A CAPAZINE a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus számokból álló fotós periodikája. A lapszámok létrehozását minden esetben egy minimum féléves csoportos workshop előzi meg, a CAPAZINE műhelymunka vezetőivel és meghívott előadókkal. Célunk, hogy az elkészült kiadvánnyal a legtöbb európai fotós rendezvényen, fesztiválon megjelenjünk.

CAPAZINE vol. 04. LET’S PLANT!

CAPAZINE műhelymunka, 2019

2021-ben folytatódik a CAPAZINE műhelymunka, amelyen előkészítjük a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus fotós periodikája, a CAPAZINE negyedik számát!

A CAPAZINE negyedik számának címe LET’S PLANT, központi témája a kert és a fotografikus képalkotás kapcsolata. Kulcsszavak: kert, park, botanika, ökológia, kikapcsolódás, fenntartható fejlődés, újrahasznosítás.

A műhelymunka vezetői: Gellér Judit és Mucsi Emese, a Capa Központ kurátorai

Meghívott előadók: Mathieu ASSELIN, ÁDÁM Anna, Budapest Bike Maffia – Seeds for Hope, GYENIS Tibor, ILLÉS Zsófia, SZIKRA Renáta

A 2021-es CAPAZINE műhelymunkán való részvételre olyan fotográfusok és szövegírók (írók, szakírók, művészettörténészek) jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy részt vesznek a tizenkét alkalmas online workshop (péntek délutánonként tartott 2-3 órás) foglalkozásain és az azt követő konzultációkon, valamint a kiadvány elkészítésében is tevékenyen közreműködnek.

A jelentkezéseket szakmai önéletrajz, online portfolió és rövid motivációs levél kíséretében a capazine@capacenter.hu e-mail-címre várjuk, „CAPAZINE 2021” tárggyal 2021. március 21. éjfélig.

Az egyes műhelymunkák létszáma korlátozott: a programon 8 fő fotográfus és 2 fő szövegíró tud részt venni. A jelentkezők közül a műhelymunka tagjait a beküldött anyagok alapján a Capa Központ kurátorai választják ki. A foglalkozások nyelve magyar, angol nyelvtudás előnyt jelent. A részvételt nyert pályázókat e-mailben értesítjük. A jelentkezéskor előnyt élvez, aki nem vett részt korábbi workshopokon.

A CAPAZINE LET’S PLANT workshopon résztvevők közös gondolkodással, tervezéssel és kísérletezéssel hoznak létre egy olyan többfunkciós kiadványt, amely egyszerre töltheti be a folyóirat, valamint a sokszorosított műtárgy funkcióit. A tematikus számok tartalmának előkészítésekor az adott témát elméleti és gyakorlati szempontból is vizsgáljuk: az elméleti szakemberek a teoretikus alapot biztosító írásokat és a résztvevő művészek munkáit elemezve szakszövegeket, esszéket írnak, a fotográfusok pedig az adott téma mentén készítik el a CAPAZINE-ben megjelenő alkotásaikat.

A tervezett munkamenet időzítése: műhelymunka foglalkozások és alkotások létrehozása (április – szeptember), a kiadvány előkészítése, szakszövegek írása (október-november), a kiadvány véglegesítése (december). A CAPAZINE – LET’S PLANT című periodika megjelenése és a Capa Központ Project Room termében rendezett kiállítás tervezett ideje: 2022. tavasz.

 

Ajánlott olvasmányok, kiadványok, kiállítások:

Artmagazin #97 2017. XV. évfolyam 5. szám https://www.artmagazin.hu/archive/magazine/97
FOTOGRAF magazin #28 cultura / natura
https://fotografmagazine.cz/en/magazine/cultura-natura-en/
Foam Magazine #44: On Earth
https://shop.foam.org/en/foam-magazine-foam-magazine-44-on-earth.html
Foam Magazine #9: Eden
Foam Magazine #9: Eden | Order online at Foam Webshop – Foam Webshop
MúzeumCafé #61 2017./5. szám: Kert. A táj mint műemlék, EPC Nyomda, Budaörs
Gilda Williams: How to Write About Contemporary Art, Thames & Hudson, London, United Kingdom, 2014

 

CAPAZINE vol. 03. LET’S EAT!

A 2020-as CAPAZINE workshop központi témája az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolata volt. A koronavírus-helyzet következtében a műhelymunka elméleti része az online térben, webináriumok keretében zajlott. A Szalipszki Judit által vezetett workshopon az evést egyfelől mint hétköznapi és személyes cselekvést, másfelől mint politikai és közösségi, a globális léptékekre is hatást gyakorló tettet vizsgáltuk. Az étel amellett, hogy az egyik legnépszerűbb tárgyfotózási kategória alanya, napjainkban a jövővel kapcsolatos alkotói kísérletezések egyik alapvető vizsgálati tárgya volt számunkra is. A közel egyéves munkafolyamat második fázisában a fotográfus, képzőművész, food stylist és szakszövegíró résztvevők (Fajgerné Dudás Andrea, Hodosy Enikő, Kocsi Olga, Ladocsi András, Matók Zsuzsanna, Máté Balázs, Rostás Bianka, Sándor Emese, Simon Zsuzsanna, Szabó Eszter Ágnes, Sztrehalet Oxána, Takács Márton, Vedres Ági, Vékony Dorottya, Wágner Máté) hét alkotói csoportba rendeződve közös munka keretében hoztak létre hét új fotográfiai projektet.

A CAPAZINE LET’S EAT! műhelymunka eredményét népszerűsítő kiállítás és lapszámbemutató várható időpontja: 2021. július.

 

A korábbi CAPAZINE kiadványokról és kiállításokról információk:

LET’S PLAY

CAPAZINE – LET’S PLAY

LET’S DANCE

CAPAZINE – LET’S DANCE