ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ FUTURES – Európai Fotográfiai Platform

FUTURES – Európai Fotográfiai Platform

A FUTURES – Európai Fotográfiai Platform egy olyan, az Európai Bizottság által támogatott együttműködés, négyéves nemzetközi fotográfiai projekt, melynek keretében tizenegy európai ország tizenegy fotográfiai intézménye működik együtt. A projekt 2018-ban kezdődött.

A FUTURES egyik fő célja feltörekvő tehetségek felfedezése és a nemzetközi fotográfiai életbe, különös tekintettel a műtárgypiacra való bevezetése.  Ebből a célból évente a projektkoordinátoron kívüli tíz intézmény 5-5 feltörekvő alkotót választ ki minden év első felében, akiknek munkáit a projekt honlapján és a kapcsolódó kommunikációs anyagokban a későbbiekben bemutatják.  Az intézmények által kiválasztott alkotók mellett a FUTURES kurátorai által kiválasztott alkotók is szerepelnek az ugyanabban az évben az Unseen Fesztivál és Vásár keretében megrendezett csoportos kiállításon Amszterdamban. 2019-ben ez a dátum szeptember 20–22. A kiválasztott alkotók ugyanabban az évben részt vesznek az Unseen keretében számukra Amszterdamban rendezett kiállításon és szakmai rendezvényeken. Mindezek költségeit a projekten keresztül a Capa Központ finanszírozza annak az öt tehetséges alkotónak, akiket a Budapest Portfolio Review keretében választanak ki évente a konzulensek.

A FUTURES projektben részt venni kívánó fotográfusoknak a részvételi szándékukat külön kell jelezni a BPR szervezőinek a konzultáció jelentkezési felületén.  A jelentkezésükkel vállalják, hogy kiválasztásuk esetén messzemenően együttműködnek a projekt hazai (Capa Központ) és nemzetközi (Vandejong Creative Agency – FOAM, UNSEEN) szervezőivel. 

Az FUTURES projektben együttműködő intézmények: Fondazione Camera (IT), Fotofestiwal Lódz (PL), British Journal of Photography (UK), Photo Romania (RO), PhotoEspaña (ES), Triennal of Photography Hamburg (DE), Photo Ireland, FoMu, C/O Berlin (DE), Hyères Festical (FR), Robert Capa Contemporary Photography Center (HU)


Forrás: EPP/Japp Scheeren