ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ FUTURES – Európai Fotográfiai Platform

FUTURES – Európai Fotográfiai Platform

A 2017-ben elstartolt Futures platform célja, hogy felhívja a figyelmet Európa tehetséges, feltörekvő fotográfusaira. Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásában megvalósuló projekt alkotási és megjelenési lehetőséget, valamint mobilitást biztosít az évről évre, Európa vezető művészeti intézményei által kiválasztott több száz alkotó számára.

Kik vagyunk?
A Futures egy európai kulturális intézmények erőforrásait és tehetséggondozó programjait összefogó fotográfiai platform, amelynek célja a feltörekvő tehetségek támogatása. A Capa Központ mellett tagjai még:
CAMERA (IT)
Centre Photographique Rouen Normandie (FR)
Ci.CLO (PT)
Copenhagen Photo Festival (DK)
Der Greif (DE)
FOMU (BE)
FOTODOK (NL)
Fotogalleriet (NO)
Fotofestiwal Lodz (PL)
Fotograf 07 (CZ)
ISSP (LV)
Organ Vida (CR)
PHotoESPAÑA (ES)
PhotoIreland (IR)
Photo Romania Festival (RO)
Triennial of Photography Hamburg (DE)
Void (GR)

Ezek a kiváló szakmai intézmények komoly szakmai kapcsolati hálóval rendelkeznek és így nagy hatással és befolyással vannak az európai fotográfia színtér alakulására.

Hogyan működik?
A Futures tagjai minden évben kiválasztják azokat a pályájukat most kezdő alkotókat, akiket jelölnek a platformhoz való csatlakozásra. A művészek kiváló anyagai és a platformban felhalmozott kurátori szakértelem gazdag tárháza lehetővé teszi, hogy minden kiválasztott tehetség számára releváns szakemberekhez, műtárgypiaci szereplőkhöz és a tágabb értelemben vett nagyközönséghez is könnyebben eljusson. A platform célja, hogy ezzel az alulról építkező kezdeményezéssel új lendületet adjon a fotográfia világának. A Futures programba való bekerülés a művészi minőség tanúsítványa, és bővíti a művész érvényesülési lehetőségeit.

Mivel foglalkozunk?
A Futures minden tagintézményének részvételével minden évben egy Európán átívelő programsorozatot rendez, amely a szakmai és művészi fejlődést elősegítő online programokat kínál, valamint elősegíti a művészeti szakemberek és a tehetséges alkotók együttműködését. A résztvevőknek minden év második felében, a Futures fő eseményén nyílik lehetőségük a személyes találkozásra. Ezen az éves rendezvényen a Futures workshopokat, portfólió konzultációt, mesterkurzusokat, kiállításokat és sok mást lehetőséget, programot kínál az ide látogatóknak.


Forrás: EPP/Japp Scheeren