ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ Kollányi Péter: Memento

Kollányi Péter: Memento

Kollányi Péter többszörös díjnyertes fotográfus Memento című, limitált kiadású fotóalbumát a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából jelenteti meg a Capa Központ.

Kollányi költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Egy csendes októberi napon az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból kizúduló 1 millió köbméter mérgező vörösiszap miatt két falut azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett, csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött.

A magyar dokumentarista fotós több mint egy éven keresztül készített képeket a szellemfalvakról, mielőtt az elhagyott házakat lebontották volna. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között.

Nádas Péter Kossuth-díjas író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét.

5
5
6
6
9
9
10
10
11
11
13
13

Kollányi a Memento című albumban látható fotósorozatával nyerte el a rangos nemzetközi 68. Pictures of the Year International fotópályázat Általános hírek képriport kategóriájának második díját.

A kiadvány címe: Memento
Fotók: Kollányi Péter
Szöveg: Nádas Péter kifejezetten ehhez az albumhoz írt,
Üledékes szószedet című verse

Design: Studio Mothership
Fordítás: Smidéliusz Petra
Formátum: keménytáblás, vászonborítással
Nyomdatechnika: ofszetnyomtatás
Méret: 260 x 220 mm
Oldalak száma: 52 + 22 oldal
Képek száma: 25
Példányszám: 350 angol / 250 magyar számozott példány
Köszönet a közreműködésért: Dezső Tamás & Virágvölgyi István
Felelős kiadó:  Kőrösi Orsolya, ügyvezető igazgató,
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft. 

A mementó szót a szerzők a latin helyesírás szabályai szerint használják a címben.

Kiadja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2015-ben.

© Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
© Kollányi Péter
© Nádas Péter