ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ Utópia vagy disztópia?

Utópia vagy disztópia?

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ pályázatot hirdet 18-35 év közötti felsőoktatási hallgatók és friss diplomások számára Kép és képtelenség című kiállításához kapcsolódóan.

A technikai médiumok, például a fotográfia és különböző képalkotó eszközök felfedezése, elterjedése, mindennapjainkba való beépülése alapvetően változtatta meg észlelésünket, érzékelésünket, kommunikációnkat, s ezáltal a világról való tudásunkat. A kiállításon bemutatott eszközök olyan új képalkotói, befogadói és felhasználói lehetőségeket nyitnak meg előttünk, melyekről korábban talán álmodni sem mertünk. Vagy mégis?

Milyen ötletek, víziók váltak valóra és miképp realizálódtak, amelyek felbukkantak sci-fi regényekben, képregényekben és filmekben? Hogyan hatottak az egyénre, a társadalomra, miként változtatták meg a személyes, illetve a társadalmi viszonyokat, miként alakult át általuk a társadalom szerkezete, a hatalom ellenőrzési struktúrája? Mennyiben módosult a valósághoz való viszonyunk, a tapasztalás lehetősége?

Hogyan képzelhető el a jövő, amelyben ezek az eszközök már hétköznapi tárgyakká válnak, mennyiben változtatják meg a mindennapi életvitelünket? Milyen mélyreható változásokat okoznak ezek az eszközök a világhoz (valósághoz), egymáshoz való viszonyunkban, hogyan formálódik a vizualitásunk, mit eredményezhet ez a kommunikációban (egyén és intézmények szintjén)? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a lehetséges válaszokat.

A pályázatra tanulmányokat, esszéket és/vagy vizuális megoldásokat (pl. infografika, prezi, animáció, videó, kisfilm stb.) várunk, melyek az utópia és/vagy disztópia témáját járják körül.

A pályázat formai követelményei:
• tanulmányok, esszék: 10-12 ezer leütéses szöveg (az általánosan elfogadott akadémiai standardok szerint)
• vizuális megoldások (infografika, prezi, animáció, videó, kisfilm stb.):
— A/4 méretű összefoglaló megjelenítés
— maximum 5 perc hossz
— mozgóképes pályázatoknál az anyagot kérjük az egyik nagy videómegosztó portálra feltölteni és a linket megküldeni (a pályázó felelőssége, hogy a pályamű a pályázat teljes ideje alatt elérhető maradjon)

A beadott pályamunkákat háromtagú zsűri bírálja el:
Gellér Judit független kurátor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet PhD hallgatója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szak meghívott előadója
Horányi Attila művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének adjunktusa
Pfisztner Gábor esztéta

Pályázatok leadásának meghosszabbított határideje: 2015. január 11., vasárnap éjfél

A legjobbnak ítélt 10 pályázat beadója részt vehet egy hétvégi workshopon 2015. február 7-8. között, amelyen:
Mélyi József művészettörténésszel konzultálhatnak pályaműveik szakmai tartalmáról;
Sipos Melinda designer, kulturális mediátor segítségével kiválaszthatják a pályamunkáik bemutatásának legmegfelelőbb módját és fejleszthetik prezentációs eszközeiket, valamint
Illés Györgyi színésznőtől, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanárától tanácsokat kaphatnak előadásmódjukkal és beszédtechnikájukkal kapcsolatban.

A workshopon való részvételhez a vidéki pályázók utazásához és szállásához támogatást nyújtunk.
A workshop a pályázatok nyilvános vetítéssel egybekötött rövid ismertetésével zárul 2015. február 9-én, hétfő este. Ezt követően a zsűri eredményt hirdet a workshopon nyújtott teljesítményt is figyelembe véve.

A pályázat díjazása:
1. díj: 50 ezer Ft és egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
2. díj: 30 ezer forintos, a Mai Manó Könyvesboltban levásárolható utalvány és egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
3. díj: egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass

Tíz pályázó díjmentesen vehet részt egy prezentációs ismeretek workshopon.

A pályázatokat a program@capacenter.hu e-mail címre várjuk. Kérjük, hogy a levél mindenképpen tartalmazza a pályázó nevét és elérhetőségeit (telefonszám és e-mail cím)!

Érdeklődni ugyanezen az e-mail címen vagy a Capa Központban Molnár Nóra pályázati koordinátornál lehet a +36 1 413 1310 és a +36 30 732 2039 telefonszámokon.