ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ Vajon tényleg hiszem, ha látom?

Vajon tényleg hiszem, ha látom?

Virágvölgyi István, a Capa Központ munkatársa vezeti a Független Médiaközpont 2016. május 13-án, pénteken 9 órakor kezdődő műhelyfoglalkozását a képi források hitelességének ellenőrzéséről és felhasználásának lehetséges módjairól elsősorban szabadúszó újságírók, kisebb szerkesztőségek munkatársai és végzős médiaszakos hallgatók számára Sajtóház Gimes Miklós termében (1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A). A részvétel díjmentes, de online regisztrációhoz kötött, határidő: 2016. május 10. (kedd). Regisztráció: http://tinyurl.com/zeyaowq

 

Közhelyszerűen elcsépelt, hogy milyen elképesztő mennyiségű képi információ kerül egy újságíró látókörébe nap mint nap. Túlnyomó részük nem ellenőrzött forrásból származik. Az okostelefonok elterjedésének és a közösségi médiafelületek elszaporodásának kombinációja elképesztő képdömpinget eredményezett. A hírverseny éles, alig marad idő egy-egy ilyen hírértékkel bíró, de bizonytalan eredetű fotón látható tények ellenőrzésére, gyakran percek alatt kell dönteni egy közösségi oldalról származó kép hitelességéről. A mindeközben egyre fogyatkozó létszámú szerkesztőségeket ez nagy kihívás elé állítja: e feladatok megoldásához új ismeretekre van szükségük. Milyen ellenőrzési technikákat alkalmazhatunk? Milyen jogi és etikai dilemmák merülnek föl a világhálón elérhető képek forrásként történő felhasználásával kapcsolatban? Milyen jó példák segíthetnek az eligazodásban?

A műhelyfoglalkozást Virágvölgyi István képszerkesztő, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ munkatársa tartja. Virágvölgyi az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig a fotórovat vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette 2014-ig. Ezt követően a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt 2015 végéig. Mindeközben az ELTÉ-n, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított képszerkesztést, fotográfiát. Jelenleg a 2014-ben alapított Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.

A rendezvényre elsősorban szabadúszó újságírókat, kisebb szerkesztőségek munkatársait, végzős médiaszakos hallgatókat várunk, akiknek kifejezetten fotókkal foglalkozó kollégák segítsége nélkül kell megbirkózniuk a fotók tartalmának hitelesítésével. A gyakorlati foglalkozás hatékonyságát szem előtt tartva legfeljebb 20 résztvevőt tudunk fogadni. Bár nem előfeltétel, a csoportmunkában való aktív részvételhez javasoljuk, hogy a résztvevők laptopot hozzanak magukkal!
A részvétel díjmentes, de előzetes, online jelentkezéshez kötött és 2016. május 10-ig (keddig) lehet regisztrálni ide kattintva.
Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A. Független Médiaközpont – Gimes Miklós terem (1. emelet)

A műhelyfoglalkozás programja

8.30 – 9.00 Regisztráció
9.00 – 9.15 Megnyitó és bemutatkozások – Móricz Ilona, Független Médiaközpont
9.15 – 10.30 A képi információk ellenőrzésének alapjai, az ellenőrzés főbb módszerei, felhasználható platformok, eszközök, példák
10.30 – 10.45 Kávészünet
10.45 – 12.00 Az internetes felületeken található képek felhasználhatósága etikai, szerzői és személyiségi jogi szempontból, a források védelme, forrásmegjelölés
12.00 – 12.30 Csoportos munka néhány konkrét példa felhasználásával
12.30 – 13.00 A csoportmunka megbeszélése; tanulságok
13.00 – 13.45 A műhelyfoglalkozás lezárása
További információ: Móricz Ilona, Független Médiaközpont – ilona.moricz@cij.hu

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet az Open Society Foundations Program on Independent Journalism programja támogat.