ENGLISH
Kezdőlap/ Capa+/ Workshop Sylvia Plachyval

Workshop Sylvia Plachyval

A Capa Központ 2015. május 15. és 17. között Sylvia Plachy világhírű fotográfus vezetésével workshopot hirdet Ahová a szálak vezetnek címmel. (A workshop magyar nyelvű.)

A workshop olyan fotográfusoknak szól, akik már egy folyamatban lévő projekthez, annak befejezéséhez szeretnének szakmai tanácsokat kapni. Azaz nem egy terv kidolgozása a feladat, hanem az, hogy már magában az elkezdett munkafolyamatban ösztönözze és segítse a résztvevőket, illetve iránymutatást adjon számukra annak lezárásához.

A workshop egyik célja, hogy a fotográfusok megtalálják önmagukat az általuk készített képekben: miről beszélnek az elkészült fotók, mi érdekli és vonzza az alkotót, milyen formák, kapcsolatok és visszatérő témák fordulnak elő, amelyek meghatározzák egyéni látásmódját. A workshopon résztvevők egymás munkáit is megnézik és többnyire együtt dolgoznak majd, hiszen így nemcsak a saját, hanem mások tapasztalataiból is sokat tanulhatnak.

A munka kezdetén a résztvevők nem használnak majd számítógépet a képek megtekintéséhez: ugyanis azokat „szemmel és kézzel” fogják feldolgozni. A fotográfiák kézbe vétele, egymás után helyezése, sorrendjük variációi, mind segítenek észrevenni a kapcsolatokat és a mintákat. Előfordulhat, hogy a képszerkesztés és a képek sorba rendezése révén pedig az addig rejtve maradt személyes látásmód nyilvánul meg.

Sylvia_girl_hirkep
Girl and tree (Fotó: Sylvia Plachy)

A résztvevőktől éppen ezért azt kérjük, hogy egy már folyamatban lévő projektet mutassanak be:

– egy 30-50 kisméretű nagyításból álló képsorozatot (nagyjából 13×18 cm-es méretben, ezeknek a nagyításoknak nem kell tökéletesnek lenniük),
– 2-3 kész nagyítást példaként, hogy mit tartanak ideálisnak (milyen színek vagy a fekete-fehér milyen árnyalatai fejezik ki legjobban az ízlésüket és felelnek meg leginkább a munkáiknak),
– néhány olyan kihagyott, vagy „kiselejtezett” felvételt, esetleg kontaktot, amelyben bizonytalanok, (lehet, hogy a workshop során találni fognak olyan már létező, de észrevétlen szálat, amely új irányokba vezethet és ezek is megtalálják a helyüket),
– egy olyan albumot, kötetet, katalógust, amely számukra szép és fontos

Zárásként egy kézbe fogható pár oldalas könyv-makettet állítanak össze, amelynek lapozgatása más, mint az asztalon vagy a falon egymás után kerülő képek sorának nézése. Aztán másnap, „új-szemmel” nézve alakítanak rajta, ha kell.

A workshop során a résztvevők beszélni fognak a címadásról, a képek alakjáról, a méretekről, a kompozícióról és arról, hogy kell-e még szöveget vagy más vizuális elemet hozzátenni a munkájukhoz. Áttekintik a méreteket, az anyagokat, a dizájnt és a betűtípust arra az esetre, ha a résztvevők írásos vagy más kiegészítő anyagot használnak a könyvükhöz, a katalógusukhoz vagy a kiállításukhoz.

A WORKSHOP IDŐPONTJA: 2015. május 15-17.

A WORKSHOP részvételi díja: 25 000 Ft

A WORKSHOP technikai eszközöket nem biztosít.

A WORKSHOP helyszíne:
május 15. Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.)
május 16-17. Capa Központ (Nagymező u. 8.)

A WORKSHOP létszáma limitált max. 10 fő.

Jelentkezési határidő: 2015. május 10., vasárnap éjfél

A részvételhez kérjük az alábbiakat megküldeni a program@capacenter.hu e-mail címre május 10-én éjfélig:

– a JELENTKEZŐ NEVÉT;
– ELÉRHETŐSÉGÉT (e-mail, telefon);
– ÉLETRAJZOT/REZÜMÉT (netes megjelenés feltüntetésével);
– 6-10 db JPG/JPEG formátumú MINTAKÉPET közepes felbontásban (címmel, leírással);
– valamint EGY MŰVÉSZI HITVALLÁS/ARTIST STATEMENT leírást.

Nagyszámú, nagyon magas színvonalú jelentkezés esetén a Capa Központ által kijelölt szakemberek véleményezik a beküldött anyagokat és ennek alapján áll össze a workshop résztvevők csoportja.

A részvételi díj a jelentkezés elfogadását visszaigazoló e-mailben található módon lehet befizetni.

Sylvia_horse_hirkep
Horse and snow (Fotó: Sylvia Plachy)

SYLVIA PLACHY

Sylvia Plachy a new yorki Village Voice-nál kezdett el fotográfusként dolgozni, ahová Clay Felker vette fel 1974-ben. Harminc évig dolgozott az amerikai hetilapnál, kezdetben képszerkesztőként és fotósként, majd az 1977-es Guggenheim-ösztöndíj elnyerése után állandó fotográfusként.

Nyolc évig szöveg nélküli képes rovatot vezetett különböző címek alatt az újságnál, amelyek közül a leghosszabb életű a Sylvia Plachy’s Unguided Tour („Sylvia Plachy – Úttalan Utak”) című rovat volt.
Első könyve 1990-ben az Aperture kiadónál jelent meg szintén Unguided Tour címmel, amely elnyerte a legjobb kiadványért járó Infinity-díjat.

Fényképei számos folyóiratban – többek között a Granta, a Grand Street, az Artforum, a Vogue, a Conde Nast Traveler, a Newsweek magazinokban és a The New York Times-ban – jelentek meg. Pályafutása során a Metropolis Magazine külsős és a New Yorker állandó fotósa is volt.

Sylvia Plachy Budapesten született, de az 1956-os forradalom után – 13 éves korában – elmenekült szüleivel Magyarországról. Két éves bécsi tartózkodás után 1958-ban érkezett az Egyesült Államokba.

A Pratt Intézetben képzőművészetet tanult, ahol a fotográfiát választotta szakirányként, amely ezután a szenvedélyévé vált. Elliot Brody-val 19 évesen ismerkedett meg, amikor mindketten táborvezetőként dolgoztak a New York-állambeli Hunter Mountain Meadowbrook táborában. Később összeházasodtak és egy fiuk született, Adrien.

Plachy több ösztöndíjat és díjat kapott, köztük Guggenheim-ösztöndíjat, Lucie-díjat, a Columbia Egyetem újságírásért járó címlapdíját, Page One Award for Journalism és 2009-ben a fotóriporteri életműért járó Dr. Erich Salomon-díjat.
Self Portrait with Cows Going Home című könyve Kelet-Európa egyéni hangvételű története, amely 2004-ben Golden Light Award-ot kapott. További könyvei: Red Light: Inside the Sex Industry (James Ridgeway íróval közösen alkotott helyzetjelentés a szexiparról; 1996); Signs & Relics (1999); és Goings on About Town (a New Yorker Magazinban megjelent rovat képeiből; 2007); Out of the Corner of My Eye/De Reojo (egy spanyol kiadás; 2007).

Tanított a NYU Tisch School of Photography fotószakán, workshopokat és előadásokat tartott számos helyen, például: Anderson Ranch, Colorado, Center for Photoghraphy Woodstock; International Center of Photography, NYC; Maine Media Workshop; Friends of Photography; University of Memphis; University of Mississippi; Centro de la Imogen, Mexikóváros; Aranjuez, Spanyolország; Homer, Alaszka, USA; National Arts Club, NYC; NY Public Library (a new yorki Közkönyvtár); Center for Photography.

Fényképei számos magángyűjteményben és múzeumban megtalálhatók, köztük a new yorki MoMában, a Houstoni Múzeumban, a Queens-i Múzeumban, a Francia Nemzeti Könyvtárban (Bibliotheque National), az atlantai High Museumban és a San Francisco Museum of Artban. Egyéni kiállítása volt a Minneapolis Museum of Artban, a Queens Museumban, a Philip Morris vállalat Whitney Múzeumában és világszerte városi galériákban, köztük Berlinben, Budapesten, Párizsban, Charlottesville-ben, Los Angelesben, Manchesterben, Pekingben, Madridban, New Yorkban, Ljubljanában, Esztergomban és Tokióban. Idén februárban kiállítása volt az Arlingtonban lévő Texasi Egyetemen és retrospektív tárlata Mikor lesz holnap címmel a budapesti Mai Manó Házban. Májusban a kolozsvári Photo Romania Festival díszvendége lesz.

Sylvia_elefant_hirkep
Patti and Astor meet the Press, 1981 (Fotó: Sylvia Plachy)