ENGLISH
Kezdőlap/ A Capa Portfolio Review konzulensei

A Capa Portfolio Review konzulensei

 

A Capa Portfolio Review konzulensei:


BarakonyiSzabolcsBarakonyi Szabolcs
1998-tól az [origo] fotóriportere, 2001-¬től a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja. 2003 decemberétől az Index.hu internetes hírportál fotóriportere, 2012-től az index fotórovatának vezetője. 2003. és 2006. között Pécsi József¬ ösztöndíjas. 2006¬-ban elnyerte a Lucien Hervé¬ és Rodolf Hervé-díjat, 2007¬-ben az arles-¬i fotófesztiválon (Recontres des Arles) a Photo Service Publishing Prize díjában részesült, 2011¬-ben pedig az NKA André Kertész¬ ösztöndíjasa volt. Fotóit a világ több városában, azok fotófesztiváljain, művészeti vásárain és múzeumában mutatták be, köztük a toulouse-¬i Chateau d’Eau-¬ban, a sanghaji Museum of Contemporary Artban. Többször is részt vett a párizsi Galerie du Jour agnés b. galériával a Paris Photo nemzetközi fotóvásáron. 2008¬-ban pedig a budapesti Viltin Galériával a FIAC¬-on szerepelt. Művei ugyanakkor már megjelentek a łódzi, a krakkói és a párizsi fotóhónapon, a Kaunas Photo fotófesztiválon, valamint a Poznani Fotóbienállén is. Munkái megtalálhatóak a toulouse-¬i Chateau d’Eau fotógyűjteményében, Franciaországban, és a Miskolci Galéria gyűjteményében Miskolcon.

Chien-Chi ChangChien-Chi Chang 1961-ben született Tajvanon. A Taipei Egyetemen angol irodalmat tanult, míg az Indiana Egyetemen oktatásból szerzett M. A. diplomát. Fotográfiai munkásságának középpontjában az elidegenedés és a kapcsolatteremtés áll. Ezek a témák különösen The Chain című sorozatában jelennek meg, amely egy tajvani elmegyógyintézet lakóinak portréiból áll. 21 éven át fotózta és filmezte a New York-i Kínai Negyed kínai bevándorlóinak életét – a még mindig készülőben lévő „China Town” című projekt egy változatát azonban már bemutatták a szingapúri Nemzeti Múzeumban (2008), a Velencei Biennálén (2011) és az International Center of Photography-ban (NY, 2012) is. A fotográfus 1991-ben W. Eugene Smith Memorial Fund for Humanistic Photography kitüntetést kapott. 1995-ben csatlakozott a Magnum Photos ügynökséghez, 2001-ben vált teljes jogú taggá. Taichung-ban (Tajvan) és Grazban (Ausztria) él.

Gaby (1)Csizek Gabriella Kurátor, fő tevékenysége kiállítások szervezése, rendezése a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban és külső helyszíneken Magyarországon, illetve Európa-szerte. Olyan fiatal fotográfusok munkái iránt is érdeklődik, akik művészetükkel a fotográfia határterületét érintik. Az egy témát körbejáró, egy gondolatot, koncepciót a személyiségen átszűrve bemutató anyagok érdeklik főként, legyen ez úgymond dokumentarista vagy autonóm fotográfia. Kiállítási anyagok szerkesztésében, könyvek képanyagának válogatásában és szerkesztésében működik közre. A megmutatott fotográfiák apropóján a továbbvivő kérdések megtalálásában és a válaszlehetőségek végiggondolásában partner. A Folyamatos Jelen művészeti projekt (kiállítás- és katalógussorozat) koncepciója, szerkesztése és rendezése fűződik a nevéhez.

PKorniss_Modos.jpegKorniss Péter fotográfus Kolozsváron, Erdélyben született 1937-ben. Harminc évig a Nők Lapja magazin munkatársaként dolgozott. Karrierje során számtalanszor készített tánc- és színházi fotókat, mégis főleg dokumentarista fotográfusként ismert. Több mint negyven évet szentelt a kelet-európia hagyományos paraszti lét fényképezésének, különös figyelmet fordítva Erdélynek, amelynek falvaiba évtizedeken keresztül visszajár a hagyományos paraszti életforma és kultúra megörökítésére, s az átalakulás folyamatának dokumentálására. Több albuma jelent meg, tagja az amerikai W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testületének, valamint az amszterdami World Press Photo nemzetközi tanácsadó bizottságának. Munkásságát számos kitüntetéssel jutalmazták (Balázs Béla-díj, Érdemes Művész, Kossuth-díj, Pulitzer Emlék-díj).

Cengiz SerenCengiz Seren nemzetközi fotóriporteri karrierje 1979-ben kezdődött: ekkor kezdett el ugyanis fotóriporterként és szerkesztőként dolgozni a United Press International Európa-Közel-Kelet-Afrika központjában, Brüsszelben. 1985-ben szerkesztőként csatlakozott az Agence France Presse ügynökség nemzetközi fotóközpontjához. 1990-ben az European Pressphoto frankfurti központjában dolgozott tovább: először vezető szerkesztőként, majd 1993-tól ügyvezető igazgatóként. 2001-ben a Belga News Agency-nél folytatta a karrierjét, majd megnyitotta saját ügynökségét. 2003-ban már főszerkesztőként csatlakozott az epa-hoz, amely ekkortájt indította el a nemzetközi képszolgálatát. 2012-ben főszerkesztő lett a Sipa Pressnél, amely ebben az évben kezdte meg nemzetközi képszolgálati tevékenységét. Egészen 2013 közepéig dolgozott ebben a pozícióban, majd visszatért Belgiumba.

TSSzlukovényi Tamás (Thomas Szlukovenyi) az MTI-nél kezdte fotográfiai munkásságát, itt sajátította el a fotográfia alapjait, tanulta meg a fotóriporteri lét lényegét Lajos Györgytől. Később a Népszava munkatársa volt, ahol abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy több kiváló fotós mellett Rédei Ferenccel is dolgozhatott. Életének következő szakasza már Torontóban telt, itt a Globe and Mail kiadvány fotográfusaként tevékenykedett tíz éven át. 1990-ben csatlakozott a Reuters-hez Bécsben, s elkövetkező 24 évben élt Moszkvában, Szingapúrban, Berlinben, Londonban. Most ismét Torontó a központ, ahol különböző pozíciókat tölt be a Reuters-nál. Azon szerencsések egyike, aki vezető hírekről és sporttörténetekről egyaránt tudósíthatott előbb fotográfusként, majd szerkesztőként a világ minden tájáról. Hat évig a Reuters Global Pictures Editor észak-amerikai képszerkesztője volt. 2010-ben költözött vissza Kanadába.