ENGLISH
image desc

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

2022. május 29-ig

Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat. Ahogy mindig, most is sok a tehetség. Csak nézzenek körül itt a kiállításon. Biztos találnak kedvenc képeket, amelyekre évtizedekig vagy akár örökre emlékezni fognak. Itt a valóságot láthatják, retus nélkül.

image desc

Alexander Gyenes: Agyköd, csillagkepek

2022. június 18-ig

Asztrofotográfia haladóknak | Alexander Gyenes gyakorló biokémikus kutatóként a nanotechnológia területén dolgozott, ahol a molekulaméretek meghatározásához alkalmazott fénytörésen alapuló mérésekre specializálódott. Párhuzamos alkotói életművére mindvégig hatással volt tudományos munkássága: autonóm műveiben különböző rendhagyó módokon tárta fel és használta félre a természettudományos megismerés eszközeit. A fotózással ma is egyfajta felszabadult, a fényképezés korai éveit idéző attitűddel kísérletezik.

image desc

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

2022. december 31-ig

André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta, amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. A Kertész által válogatott képekből mutatunk meg most hetven darabot, a Szigetbecsei Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

image desc

EXPERIMENT – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

Külső helyszín: Kiscelli Múzeum | Megnyitó: 2022. június 26-ig

Az experimentális vagy kísérleti fotográfia a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal dolgozik, izgalmas felületeket, vizuális effekteket, új jelentésbeli tartalmakat létrehozva. A kiállításon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak és felvázolják a kísérleti fotográfia kérdésfeltevéseinek számos lehetőséget napjainkban.

image desc

André Kertész: Táguló horizontok

2022. május 20-ig | Külső helyszín: m21 Galéria, Pécs

A magyar származású André Kertész a világ egyik legismertebb fotóművésze. Fotói a képzőművészet körébe tartozó autonóm műalkotások, természetesek, tiszták, egyszerűségükben erőteljesek és tökéletesek. Életművét két földrészhez – Európa, Amerika – és három országhoz – Magyarország, Franciaország és az Egyesült Államok – kötődően hozta létre. Az itt kiállításra kerülő munkák jelentős része Magyarországon készült, de jó néhány ikonikus külhoni fotó is látható lesz az eredeti nagyításokon.

image desc

Nicolas Müller: Elkötelezett tekintet

HAMAROSAN!

Fotó: Nicolás Müller: Napozó, Magyarország, 1935