ENGLISH
image desc

Lartigue – Life in Color

2019. szeptember 1-ig

Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg. A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.

image desc

Haiku

2019. szeptember 1-ig

Három sor, három magyar alkotónő, három utazás, három különböző eszközökkel létrehozott alkotás. A Haiku című kiállítás Ádám Anna, Cseh Gabriella és Taskovics Dorka Japánban tett utazásainak élményeit eleveníti fel.

image desc

Bielik István: Szabadságok

2019. július 22-ig

A magyar nyelv nem tesz különbséget a szabadság hétköznapi és magasztosabb értelmezései között. Bielik István képanyagában tetten érhető a béklyóktól, kötöttségektől, hétköznapi monotóniától és a megszokott életkeretektől mentes életérzés sokféle rétege: a munkaidőn túli „egyszerű” szabadságok, weekendek, üdülések, utazások, bulik atmoszférája ugyanúgy fölismerhető, ahogyan a magunkra figyelés, az érdek nélküli létezés, a kényszerektől mentes tevékenységek és a határok nélküli fantázia filozófiai és egzisztenciális tágassága.

image desc

Robert Capa, a tudósító

2019. december 31-ig

Robert Capát a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

image desc

Szalai Dániel: Novogen

Külső helyszín: Budapest Park | 2019. április 25-től

Szalai Dániel kiállításának középpontjában egy különleges csirkefajta áll, amelyet arra a célra tenyésztettek ki, hogy tojásaiból különböző gyógyszeripari termékeket készítsenek ember-, illetve állatgyógyászati célokra. A képek segítségével végigkövethetők a vakcinakészítés különböző állomásai, a tojás létrejöttétől a válogatáson és az előkeltetésen át egészen a vírusanyag beoltásáig, majd az embriófolyadék lecsapolásáig. Szalai Dániel az ipari baromfitenyésztés vizsgálatán keresztül a természethez, a technológiához való viszonyunkkal, valamint a munka fogalmával kapcsolatos kérdéseket feszeget.

image desc

André Kertész – „Szigetbecse, művészetem bölcsője”

Külső helyszín: Moszkva | 2019. szeptember 1-ig

A magyar származású André Kertész életművében egy olyan saját univerzumot hozott létre, amelyben megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét. Az André Kertész – „Szigetbecse, művészetem bölcsője” című kiállításban látható képeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének és az ott alapított André Kertész Emlékmúzeumnak. Ez, a személyesen összeállított retrospektív tárlat tartalmazza nemcsak a Szigetbecséhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is, egyedülálló áttekintést nyújtva a világhírű alkotó életművéből.

image desc

A hatalom falai – Határkerítések Európa-szerte

Külső helyszín: Arles | 2019. augusztus 25-ig

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az európai kultúra nyitott és befogadó. Ezzel együtt az elmúlt években határfalak épültek a kontinens számos országában. Persze falat építeni, hogy megvédjünk egy területet, nem újdonság. Még Hadrianus faláig sem feltétlenül kell visszatekinteni, egész történelmünk alatt falak szabdalták az európai tájat. A többnyire dokumentarista fotográfiákat felvonultató tárlat olyan ma is álló határkerítéseket és a környezetüket vizsgálja, amelyeket valamilyen európai hatóság emelt és ma is betöltik funkciójukat, hogy ezzel akadályozzák a ki- vagy bejutást bizonyos európai területekre.

image desc

Fekete fény

Hamarosan!
Külső helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D)

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros szakmai partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal Fekete fény címmel kiállítást szervez az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából.