ENGLISH
image desc

Nicolas Müller: Elkötelezett tekintet

2022. szeptember 4-ig

A kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg, országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan kép alkotja, amelyek az 1934 és 1967 közötti időszakban készültek, és amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra készültek.

image desc

Garten Balaton – Felsőörsi Fotóudvar 2022

Külső helyszín: Felsőörs | 2022. augusztus 5–14.

Csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig – az idei Felsőörsi Fotóudvar szabadtéri és beltéri fotókiállításain bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A 10 napon át tartó beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e téma köré szerveződnek.

image desc

MAGNUM 75 – A Magnum Photos fotóügynökség 75 éve

2022. szeptember 4-ig

A világ egyik legfontosabb – a magyar születésű Robert Capa által alapított – fotóügynöksége 2022-ben ünnepli fennállásának 75. évét. A Capa Központ kiállításában az ügynökség fotográfusai személyes visszaemlékezéseken és beszámolókon keresztül mutatják be meglátásaikat az őket körülvevő világról egyéni nézőpontjaik sokféleségén keresztül. A hetvenöt szöveg melletti QR-kódok beolvasásával az ahhoz tartozó fotográfia is megjeleníthető.

image desc

Mónus Márton: 90

2022. augusztus 27-ig

Hemző Károly-díj 2021 | Az Oltalom Karitatív Egyesület 2005-ben kezdte el a sportot mint személyiségformáló, terápiás tevékenységet alkalmazni munkájában. Tevékenységük egyik alappillére a különböző, fővárosi és vidéki helyszíneken heti rendszerességgel megtartott futballedzések. Az ötlet a pártfogoltjaiktól indult: a hajléktalanszálló lakói jelezték, szívesen fociznának együtt alkalmanként. Elindult az akkor még csak hobbiszerű közös örömfoci.

image desc

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

2022. július 2-től

André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta, amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. A Kertész által válogatott képekből mutatunk meg most hetven darabot, a Szigetbecsei Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

image desc

CAPA COOL vetítéssorozat

2022. szeptember 4-ig

A Capa Központ idén nyáron is megrendezi a CAPA COOL programot, ezúttal egy hűs videószobában várja a látogatókat, ahol az intézmény saját produkciójában készült CAPAZINE lapszámokban megjelent fotósorozatokat, valamint a Capa-nagydíj díjazottjainak anyagait láthatja a közönség rendhagyó módon mozgóképes formában.

image desc

Bácsi Róbert László–Hermann Ildi: Szemközt – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképeken

Külső helyszín: Holokauszt Emlékközpont | 2022. augusztus 31-ig

A holokauszt lassan nyolc évtizedes távolságba kerülve a fiatalabb generációk számára egyre inkább visszaszorul a történelemkönyvek lapjaira. Ezért is fontos, hogy a túlélők tanúságtételét még az utolsó pillanatban rögzítette két magyar fotográfus: Bácsi Róbert László Budapesten élő holokauszt-túlélőket fényképezett egy évtizedig, míg Hermann Ildi New Yorkban élő magyar holokauszt-túlélőket keresett fel, hogy portrét készítsen róluk és interjút készítsen velük.

image desc

André Kertész | Budapest Park

André Kertész (1894–1985) alakját és kivételes életművét a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ egy különleges szabadtéri installációval idézi meg a Budapest Parkban.