ENGLISH
image desc

Robert Capa, a tudósító

Állandó kiállítás a Capa Központban, mely nyitvatartási időben bármikor megtekinthető.

Az egyedülálló tárlat a sorozatból mintegy 138 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet bemutatva a fotográfus életének fontosabb állomásait tárja a látogató elé, az életmű által meghatározott témák szerinti feldolgozásban. Robert Capa munkássága azért fontos, mert képeivel és hozzáállásával mély hatást gyakorolt a közönségre, örökre megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit és hozzájárult a történelem megértéséhez és az emlékezéshez.

image desc

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

2024. április 2-től

Állandó tárlatunk áprilistól újra várja a látogatókat. Kertész sokat kapott Szigetbecsétől. Ez a falu pedig Kertésztől lett becses. Ha valaki ebben az országban, Európában, Japánban vagy Patagóniában hallott már valamit Kertészről, akkor hallott Szigetbecséről is. Kevés magyar kisfalu mondhatja ezt el magáról. Ennek fényében lehet sütkérezni, lehet az előnyeit élvezni, de tudhatóan kötelezettségeket is rótt és ró az itt élőkre. A törlesztési folyamat 1984-ben kezdődött. Most az André Kertész Emlékmúzeum - ahol a képeknek az eredetivel mindenben egyező, reprint másolatai kerültek kiállításra - fotóiból nyílt kiállítás a Capa Központ első emeletén, állandó tárlat formájában.

image desc

Külső helyszín: Burger Barna – Kékvándor

2024. április 18-tól megnyílt a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában a Kékvándor c. kiállítás Burger Barna fotográfus képeiből a kiváló fotográfus és a jó barát emlékére, tiszteletére. A kiállítás rendezője a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

image desc

42. Magyar Sajtófotó Kiállítás

2024. április 12-től

A pályázat anyagából készült a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás. Az év fotói 2023 című évkönyv a kiállítás ünnepélyes megnyitójával egyidőben jelent meg, ebben még bőségesebb válogatás található a pályázatra beküldött fotókból.

A kiállításra a 2500 forintos kortárs jegy érvényes.

image desc

ÁTLÁTÁS 4.0 EMESE TÓTHOVÁ: JÁTÉKIDŐ – Négy fal között

2024. április 18-tól

Emese Tóthová legújabb sorozata a felnőttkori játékosságot vizsgálja, és annak a helyzetnek a fontosságára hívja fel a figyelmet, amely megengedi, hogy tét nélkül játsszunk, kísérletezzünk, kizökkenve a hétköznapi cselekvésekből. A játék ugyanis egy mentális állapot, nem csak a célja és a kézzelfogható hasznossága a lényeg, hanem a ránk gyakorolt hatása is. A játékoknak saját belső rendjük van, meghatározott szabályok mentén működnek, amelyeknek egyszerűsége megnyugtató kontrasztként hathat az élet sokszor kiszámíthatatlan történéseivel szemben.

image desc

CAPAZINE – LET’S ROLL!

2024. április 18-tól

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2023-ban hatodik alkalommal rendezte meg az évi rendszerességű CAPAZINE workshopot, amelynek központi témája ezúttal a fotográfia és a film határterülete, az állókép és a mozgókép kapcsolata. Egyfelől a sok közeli, freeze frame vagy éppen a konkrét fotók visszatérő megjelenése a mozivásznon állandó kapcsolatot feltételez a fotós és a filmes gyakorlatok között. Másfelől a megrendezett fotó nagyjai sokszor csak annyit mondanak saját munkáikról, hogy olyan filmeket készítenek, amelyek mindössze egy képkockából állnak. Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza?

image desc

Gulyás Miklós – Casting

Megnyitó: 2024. április 25., csütörtök, 18 óra
A kiállítást megnyitja: KEMÉNY Zsófi, író, slammer /writer, slammer

A fotográfus a nyolcvanas évektől kezdve járja Budapest utcáit, érzi a ritmusát, biztos kézzel tapintja ki az ütőerét, látja, ahogy változik, szeme előtt házak és vakolatok omlanak alá, fákat ültetnek és vágnak ki, forró aszfaltot simítanak az úttestre, majd ütvefúróval feltörik azt. Korszakok, érák, idősíkok váltják egymást, de ő érzékeny szemmel rögzíti saját, szubjektív valóságát.