ENGLISH
image desc

Lartigue – Life in Color

2019. szeptember 1-ig

Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg. A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.

image desc

Haiku

2019. szeptember 1-ig

Három sor, három magyar alkotónő, három utazás, három különböző eszközökkel létrehozott alkotás. A Haiku című kiállítás Ádám Anna, Cseh Gabriella és Taskovics Dorka Japánban tett utazásainak élményeit eleveníti fel.

image desc

Nyilas Ilona: Múlt századi történetek

2019. szeptember 15-ig

Nyilas Ilona Múlt századi történetek című kiállításának képei nemcsak a hetvenes és nyolcvanas évek valóságába vezetnek, hanem a magyar fotográfia egyik fontos korszakába is betekintést engednek.

image desc

Robert Capa, a tudósító

2019. december 31-ig

Robert Capát a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

image desc

Fekete fény

Külső helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D) | 2019. augusztus 23-ig

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros szakmai partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal Fekete fény címmel kiállítást szervez az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából.

image desc

Fekete fény – Budapest Park

Külső helyszín: Budapest Park | 2019. szeptember 24-ig

Az 1999-ben amatőrök számára is elérhető kompakt fényképezőgépek lehetővé tették, hogy a teljes napfogyatkozásról és szemlélőiről rengeteg privát felvétel készüljön. A kiállítás ezeken a képeken, valamint korabeli sajtófotókon keresztül mutatja be, hogy milyen volt az égi jelenség látványa, kinek hogy állt az a szögletes, Kraftwerk-es védőszemüveg, hogy hogyan öltözködtek a kilencvenes évek végén Magyarországon, és hogy milyen volt az analóg fotózás egyik utolsó nagy pillanata a digitális gépek elterjedése előtt.

image desc

A hatalom falai – Határkerítések Európa-szerte

Külső helyszín: Arles | 2019. augusztus 25-ig

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az európai kultúra nyitott és befogadó. Ezzel együtt az elmúlt években határfalak épültek a kontinens számos országában. Persze falat építeni, hogy megvédjünk egy területet, nem újdonság. Még Hadrianus faláig sem feltétlenül kell visszatekinteni, egész történelmünk alatt falak szabdalták az európai tájat. A többnyire dokumentarista fotográfiákat felvonultató tárlat olyan ma is álló határkerítéseket és a környezetüket vizsgálja, amelyeket valamilyen európai hatóság emelt és ma is betöltik funkciójukat, hogy ezzel akadályozzák a ki- vagy bejutást bizonyos európai területekre.