ENGLISH
image desc

Perneczky Géza: Tükrök

2019. december 8-ig

A Tükrök – Perneczky Géza konceptuális fotográfiája az 1970-es évekből című kiállítással a Capa Központ az első önálló múzeumi válogatással tiszteleg Perneczky Géza (Keszthely, 1936) fotóművész előtt. Perneczky Géza a magyar konceptuális művészet főhőse: korai konceptuális munkái és publikációi a magyar neoavantgárd katalizátoraként szolgáltak. 1970 óta Perneczky Géza Kölnben él és dolgozik, és fontos közvetítő a magyar és kelet-európai, valamint a nemzetközi művészeti világ között. A kurátor, Patrick Urwyler úgy állította össze a kiállítást, hogy átfogó képet nyújtson Perneczky konceptuális fotográfiai munkásságáról, amely a teljes életmű legkiemelkedőbb munkáit foglalja magában.

image desc

Nádor Katalin: Felület és forma

2019. december 8-ig

A kiállítás egy eddig, a nagyközönség számára ismeretlen, ám rendkívüli életművet mutat be. Nádor Katalin mintegy harminc éven keresztül a pécsi Janus Pannonius Múzeum műtárgyfotográfusaként dolgozott és ekként volt ismert. Munkája a múzeumba kerülő néprajzi tárgyak, régészeti leletek dokumentálása és kortárs művészek illetve a képzőművész elődök műveinek megörökítése volt. Az elsősorban dokumentumként használt fényképek készítése során érdeklődésének középpontjába a fény természetének, tér- és formateremtő erejének, valamint a különböző felületeknek és anyagoknak a tanulmányozása került.

image desc

Nadja Massün: Intim Univerzum

2019. október 27-ig

Nadja Massün munkássága jól példázza azt az érzékenységet, amely félreteszi és elfelejti a technikát az ember spirituális világát kutató ösztönös keresés során, amelyből megszülethet a szépség élménye. A fotográfus képeiben meglátjuk a levegőben rekedt szót, a nevetés hangját, a barátok közötti összekacsintást és a tekintet mögött megbúvó szomorúságot. A fotográfia pillanata a felfedés pillanatává válik

image desc

Robert Capa, a tudósító

2019. december 31-ig

Robert Capát a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

image desc

André Kertész 125

2019. október 4–20. | Külső helyszín: Erzsébet tér

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében szabadtéri installációval ünnepli a 125 évvel ezelőtt született magyar származású fotográfust, André Kertészt.

image desc

Capa Izraelben

2019. október 10–26. | Külső helyszín: Tel Aviv

A Capa Központ az Izrael Állam és hazánk közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30 éves évfordulója alkalmából Robert Capa Izraelben készült képeit mutatja be. Capa az új zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől az átmeneti táborok mindennapjain keresztül egészen az otthontalálásig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt. Ezek, az Izrael állam születésének heroikus és egyedülálló időszakában készült felvételek hű képet festenek arról a fájdalommal, bizonytalansággal teli, de mégis optimista, naiv és idealista életérzésről, amely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

image desc

Capa-nagydíj 2019 kiállítás

A Capa-nagydíj 2019 díjátadójával egybekötött kiállításmegnyitó: 2019. október 21., 18 óra

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.