ENGLISH
image desc

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképei

2021. november 28-ig

Széchenyi Zsigmond fél évszázaddal halála után sem igényel bemutatást, generációk nőttek fel hazai vadászélményeit és külföldi expedícióit feldolgozó, irodalmi gondossággal megírt regényein. Átütő megjelenítőerőtől duzzadó szövegein a természet beható ismerete és rajongó szeretete érződik. Fényképein is tetten érhető az a nem szűnő kíváncsiság, amely a növény- és állatvilág mellett az útjai során megismert emberek felé is irányult, bár legjobban a civilizációtól távol, egy tábortűz mellett ülve érezte magát. Természetszerető humanista gróf, könyvgyűjtő nemesi segédmunkás, vadász-író-fényképész, egy sokrétű ember fotográfiái.

image desc

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta. amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. A Kertész által válogatott képekből mutatunk meg most hetven darabot, a Szigetbecsei Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

image desc

CAPAZINE – LET’S PLANT

Megnyitó: 2021. október 19., 18 óra

A 2021-ben a LET’S PLANT hívószóval indított CAPAZINE fotográfiai műhelymunka a kert fogalmát járta körül. Ahogy minden kert más és más – legyen szó belső kertről, saját kertről, városi vagy közösségi kertről, gyümölcs- és zöldség-, botanikus vagy épp díszkertről –, úgy a műhelymunka résztvevői is eltérő megközelítéssel vizsgálták e körülhatárolható tereket. A CAPAZINE LET’S PLANT alkotói a növények életének és jelentőségének különböző aspektusait vizsgálva hívják fel a figyelmünket a növények szerepének és szeretetének lehetőségeire.

image desc

Capa-nagydíj 2021

Megnyitó és díjátadó: 2021. október 21., 18 óra

A Capa Központ 2014-ben alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat azon alkotók munkájának elismerésére, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia bármely területén. A Capa-nagydíj 2020-as zsűrije tavaly októberben három ösztöndíjast választott ki a beérkezett pályaművek alkotói közül, ők hárman egy – koronavírus-járvánnyal nehezített – éven keresztül dolgoztak tovább az itt bemutatott munkáikon.