ENGLISH
2018. július 17. – 2018. szeptember 30.

Garry Winogrand: Women Are Beautiful

image desc

Garry Winogrand: Women Are Beautiful

Garry Winogrand, „az utcai fényképészet úttörője” gyors és pontos időzítéssel, különleges látószögekből örökítette meg a 60-as és 70-es évek Amerikáját, s benne a Nőt. A feminizmus második hullámának idején és a szexuális forradalom korában Winogrand lencséjén keresztül a mindennapok világában – uszodában, partikon, az utcán – mutatkozik meg az élettel teli, magabiztos, boldog, szabad, lázadó és szép nő alakja.

2018. július 17. – 2018. szeptember 30.

Pillantás a mába

image desc

Pillantás a mába – Hemző-díj 2014–2018

A névadó, Hemző Károly, aki ebben az évben lenne kilencven éves, bár iskolai keretek között nem tanított, de egész munkásságával, személyiségével pozitív hatást gyakorolt a szakmára. A róla elnevezett díjjal s a kiállítással nemcsak az emlékét ápolják, hanem össze is kapcsolják elevenen ható életművét a fiatal fotográfusok munkásságával.

2018. augusztus 28. – 2018. október 8.

Fabricius Anna: Mandarin nő

image desc

Fabricius Anna: Mandarin nő

Fabricius Anna fotográfus témaválasztásaiban visszatérő motívumként jelennek meg a női szerepek, tevékenységek, attribútumok vizsgálatai. Az elmúlt két évben tett ázsiai utazásai során érdeklődése a fiatalok gyors stílus- és öltözékváltásain, a fogyasztási cikkek cseréin keresztül megfigyelhető öndefiníciója, újfajta identitáskeresése felé fordult. A Mandarin nő című kiállítás darabjai elsősorban Sanghajban, a kínai divatfővárosban készültek. Munkái megkomponáltak, Fabricius Anna mégsem a szigorúan vett „staged” (megrendezett) fotó eszköztárával dolgozik, hiszen a kvázi megrendezettségben mindig nagy teret hagy a véletlenek, az esetlegességek játékának.

2018. december 31-ig

Robert Capa, a tudósító

image desc

Robert Capa, a tudósító

Robert Capát a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

Külső helyszín – Valyó Kikötő

Hello From the Other Side

image desc

Hello From the Other Side

2018. szeptember 1. – 2018. szeptember 23.

Túloldal, túlvég, túlvilág – sokféleképpen érthető az a címben szereplő másik oldal, amiről a kiállításon bemutatott fotók tudósítanak. A képek a Duna által kettészelt Budapest különböző pontjain készültek a közelmúltban: a budai vagy a pesti utcák, az ott álló házak részleteit jelenítik meg, mégsem tekinthetők dokumentarista igénnyel készült streetfotóknak, mert túlmutatnak a látható világ egyszerű képi reprodukálásán.

2018. szeptember 20. – november 11.

Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat!

image desc

Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat!

Ezekben az években, a „szocializmus éveiben” jutott a csúcsra Barkács-Magyarország, és e dicsőségből nemcsak férfiak vették ki a részüket. Sőt, talán éppen az ötletes magyar lányoknak és asszonyoknak köszönhető, hogy a régi képek láttán még azt is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy valaha Budapest volt a divat fővárosa.

A kiállítás a Fortepan és a ZuckerMűvek együttműködésében megjelenő tíz kötetesre tervezett tematikus fotóalbum-sorozat második, Fortepan: Ez a divat! című kötetének képanyagából válogat.