ENGLISH
Kezdőlap/ Sajtószoba/ AMIKOR A BOMBÁK MESÉLNEK

AMIKOR A BOMBÁK MESÉLNEK

Meghibásodtak? Csak véletlen, hogy némelyik elakadt? Vajon hány embert öltek volna meg azok a bombák, amelyeket ugyan kilőttek, de soha fel nem robbantak? Vajon a művészetnek van arra eszköze, hogy megoldja azokat a konfliktusokat, amelyeket a jelenlegi politikai-társadalmi rendszer nem tud? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című kiállítása február 22. és március 14. között a Capa Központban.

Február 26-án, 19.30 órakor nyílik meg – de már február 22-től látogatható – Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című kiállítása a Capa Központban. Mint ismert, a képzőművész projektje képviselte hazánkat az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálén. A magyar pavilon után most a Nagymező utcai vizuális intézményben ismerheti meg a nagyközönség azt az atmoszférát, amit a háború, a rettegés és a szorongás jelenthet.

Asztalos Zsolt „talált tárgyai” többszörös leképezései a konfliktushelyzeteknek, egyszerre személyesen, lokálisan, regionálisan és globálisan értelmezhetőek. A fel nem robban bombák a kegyelmi állapot megnyilvánulásai. Működési zavaruk, „természetellenes” viselkedésük a konfliktusok időbeni kitágításáról, sőt időtlenségéről árulkodnak. Az ember elpusztítására létre hozott gép, kilépett funkciójának köréből, és önállóan írta (írhatja) tovább az emberiség történetét, személyes mitológiákat és narratívákat teremteve, amelyek segítségével a megmagyarázhatatlan vagy irracionális, ha nem is értelmezhetővé, de legalább elmondhatóvá válik. A technicizált társadalom a maga zavaraival teremt lehetőséget a misztikum működésére, úgy hogy tagadja annak létezését.

Ledobták, de nem robbant fel. Mi történhetett velük? Hogyan határozták meg a jövőt, a jövőnket? Ezt gondoltatja végig szigorúan és szerteágazóan Asztalos installációja. A kiállítás kurátora Uhl Gabriella, művészettörténész.

Asztalos Zsolt: Kilőtték, de nem robbant fel
Megnyitó: 2014. február 26., szerda 19.30 óra
A kiállítást Varga Mátyás költő, bencés szerzetes nyitja meg.
Nyitva tartás: 2014. február 22. és március 14. között minden nap 11 és 19 óra között
Egy belépőjeggyel (1.500,- Ft) most a Capa Központban öt kortárs művész – Asztalos Zsolt, Molnár Ágnes Éva, Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Szombathy Bálint – kiállítását tekintheti meg a közönség.

A kiállításokhoz kapcsolódó programokról folyamatosan tájékoztatjuk a közönséget a www.capacenter.hu honlapon.