ENGLISH
Kezdőlap/ Sajtószoba/ MEGNYÍLT A CAPA KÖZPONT

MEGNYÍLT A CAPA KÖZPONT

December 2-án nyitotta meg kapuit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és nyílt meg annak első, különleges kiállítása. Ezen az estén derült fény arra is, hogy a hazai és nemzetközi tagokból álló zsűri mely alkotásokat díjazta a Capa Központ által meghirdetett pályázat során.

2013. december 2. Capa Projekt – Kortárs vetített képek, megnyílt a Capa Központ.

2013. július 12-én Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ néven új, korszerű kortárs vizuális intézmény jött létre. A központ létrehozása a magyar fotográfusok szakmai elismerése, és annak a több éves munkának az eredménye, amelynek fontos állomása volt 2008-ban a Robert Capa-hagyaték megvásárlása és Magyarországra hozatala.

A fotográfiai központ tevékenységének helyszíne az Ernst Lajos által építtetett, a budapesti Nagymező utcában álló épület. Az új vizuális intézmény feladatai közé tartozik hazai és nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díj alapítása, nemzetközi rezidencia program létrehozása, a magyar és nemzetközi fotográfusok és műhelyek bemutatása, egy széles hatókörű képzési centrum elindítása, szakkönyvek megjelentetése, szakmai folyóirat kiadása, archívum létrehozása és kortárs fotográfiai digitalizálási program elindítása is.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ december 2-án egy különleges kiállítással nyitotta meg kapuit. A Capa Projekt – Kortárs vetített képek elnevezésű tárlat több szempontból is rendhagyó. Egyrészt azért, mert a kiállításra a hazai és nemzetközi tagokból álló zsűri – Féner Tamás, Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly, fotómuzeológus, Maria Kapajeva, fotóművész, egyetemi oktató, Olga Jürgenson, fotóművész, kurátor, Peternák Miklós, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének vezetője, Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, kurátor, Uhl Gabriella, művészettörténész, kurátor – a Capa Központ által meghirdetett pályázatra beérkező művekből választotta ki az alkotásokat. A bírálóknak nem volt egyszerű dolguk, hiszen a szeptember 23. és november 3. között meghirdetett pályázatra összesen 1001 alkotás érkezett be.

A pályázók közül az alábbi fotográfusok és alkotócsoportok művei láthatóak a kiállításon: Birkás Mona, a Budai rajziskola fotográfiai szakának hallgatói, Erdős Gábor, Gáti György, Lucy Harris, Hegedűs 2 László, Hirling Bálint, Illés Kata, Sam Jury, Károly Sándor Áron, Kende Tamás, Kurucz Árpád, Lakatos Benedek, Mátrai Péter, Nagy Barbara, Nemcsik Dávid, az Origo fotórovatának tagjai, Pályi Zsófi, Rácmolnár Milán, Rajcsányi Artúr, Schild Tamás, Liina Siib, Sopronyi Gyula, Sopsits Árpád, Száraz Kata, Szőnyi István, Clifton Stewart, Walton Eszter, Zagyvai Sári.
Telek Balázs, a kiállítás kurátora a pályázók mellett olyan neves alkotókat hívott meg a vetített tárlatra, mint Bozsó András, Csontó Lajos, Drégely Imre, Illés Barna és Szilágyi Lenke.

A Capa Központ első tárlatának további különlegessége, hogy a kiállítótérben nem klasszikus, papíralapú fotóműtárgyak láthatóak, hanem különböző technikai eszközök segítségével valamilyen felületről reflektálódnak, esetleg átvilágítva vagy apró világító képpontok milliói által kirajzolódva jelennek meg az alkotások a kiállítótérben.

A Capa Projekt – Kortárs vetített képek díjnyertes alkotói és alkotásai:

Fődíj (400 ezer forint):
– Budai Rajziskola, fotográfia szak – Öndivatbemutató, film
Alkotók: Asztalos Tamás, Kratochwill Ferenc, Lisztes Edina, Matos Gergő, Ryan Spencer, Szekeres Szilvia, Tajti Krisztián

További díjak (300-300 ezer forint):
– Az Origo fotórovatának tagjai által tervezett „Magyarország térben”, kiállítás-installáció
Fotók, multimédiás riportok: Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mudra László, Pályi Zsófia, Szabó Balázs, Tuba Zoltán (fotóriporterek)
Koncepció: Magócsi Márton (rovatvezető)
Közreműködő szerkesztők: Ajpek Orsolya és Virágvölgyi István (korábbi rovatvezetők), Nagy Attila, Ostányi János és Szabó Zsolt (képszerkesztők)

– Sopsits Árpád – Soart Theater and Film Kft.: A milicista halála – variációk és vázlatok Robert Capa képeire, film

– Lakatos Benedek: Srebrenica – Temetetlen múlt, fotósorozat

– Szőnyi István: Robert Capa’s Masterworks – Politically correct and censored edition, fotósorozat