ENGLISH
Kezdőlap/ Videók

Videók

TÁRLATVEZETÉS CYNTHIA YOUNGGAL – 2015.06.08.

Június 8-án Cynthia Young, a világ egyik legrangosabb fotográfiai intézményének, az International Center of Photographynak a kurátora tartott tárlatvezetést a Capa in Color című kiállításon.

RENDŐRÖK A SAJTÓFOTÓKON – KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS 2015.01.12.

Az Alkotmánybíróság 2014 szeptemberi döntése szerint nem kell kitakarni a közterületen intézkedő rendőrök arcát a sajtóban megjelenő fotókon – a döntésről, a korábbi és a várható jövőbeni gyakorlatról beszélgettek a témában jártas szakemberek a Capa Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

KÜLHON – MAGYAROK NEW YORKBAN – MEGNYITÓ 2014.12.01.

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának hét tagja három hetet töltött New Yorkban, hogy feltérképezzék az ott élő amerikai magyar közösségét. A terepmunka alkotásaiból összeálló kiállítást 2014. december 1. és 2015. január 18. között díjmentesen nézheti meg a közönség a Capa Központban.

KÉP ÉS KÉPTELENSÉG – 2014.11.17. – 2015.03.01.

A Capa Központ és a Kitchen Budapest Kép és képtelenség című kiállítása a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új, innovatív technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg. Az interaktív tárlat párhuzamosan mutatja be a piacvezető technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit.

BŐRÖDÖN VISELED – MEGNYITÓ 2014.09.29.

Szeptember 29-én nyílt meg a Capa Központban a Bőrödön viseled. Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai című kiállítás, amelynek kurátora Oltai Kata, művészettörténész.

JEAN MARQUIS ÉS SUSY FISCHER BUDAPEST FOTÓUTCÁJÁBAN – 2014.09.03.

Budapest fotóutcájában vendégeskedett Jean Marquis, a világhírű fotográfus és felesége, Susy Fischer, Robert Capa unokahúga, akik a Zsidó Nyári Fesztivál meghívására érkeztek Magyarországra. Szeptember 3-án Jean Marquis a Mai Manó Házban tartott tárlatvezetést az Elsők című kiállításon, majd a Capa Központban Balázs Zsuzsanna újságíró beszélgetett vele és feleségével, Susy Fischerrel, Robert Capa unokahúgával.

NAGYMEZŐ UTCA – BUDAPEST FOTÓUTCÁJA

DANUBE REVISITED – THE INGE MORATH TRUCK PROJECT 2014.07.22-23.

Nyolc Inge Morath-díjas fotográfusnő – Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur – arra vállalkozott, hogy 2014 nyarán egy 7,5 tonnás kamionban kialakított mobil fotógalériával végigjárják a Duna menti országokat: a Fekete-erdőtől kezdve egészen a Fekete-tengerig. Július 22-én értek a Capa Központ elé, ahol a különleges kamiontárlat mellett éjszakai vetítéssel és pódiumbeszélgetéssel várták az érdeklődőket.

CSILLAGOS HÁZAK MEGEMLÉKEZÉS 2014. 06. 21.

INTERJÚ CHRIS STEELE-PERKINSSZEL 2014.05.27.

Chris Steele-Perkins, a világhírű Magnum Photos ügynökség kiváló fotográfusa adott exkluzív interjút a Capa Központnak

INTERJÚ IAN BERRYVEL 2014.05.27.

Ian Berry, a világhírű Magnum Photos ügynökség kiváló fotográfusa adott exkluzív interjút a Capa Központnak.

INTERJÚ ANDRÉA HOLZHERREL 2014.05.27.

Andréa Holzherr, a Magnum Photos kiállításokért felelős vezetője

MAGNUM PHOTOS: KONTAKTOK, ELSŐK– MEGNYITÓ 2014.05.26.

Május 26-án nyílt meg a Magnum Photos nagyszabású, új vándortárlata, a Kontaktok a Capa Központban, míg a legelső csoportos kiállítása, az Elsők a 120 éves Mai Manó Házban.

SZELLEMJÁRTA MOZI 2014.05.19.

Május 19-én az Inconsolable Ghost audiovizuális performansza volt látható a Capa Központban.

DRÓNOK A SAJTÓBAN – KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS 2014.05.07.

Május 7-én a pilóta nélküli repülőgépek és helikopterek polgári célú felhasználásának lehetőségeiről beszélgettek a témában jártas szakemberek – Schváb Zoltán, közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese, a Légügyi Hivatal vezetője, Székely Zoltán, a HungaroControl Zrt. repülésbiztonsági igazgatója, Csillagvári Zsolt, a Magyar FPV Egyesület alelnöke, Réz Attila, helicam pilóta – a Capa Központban.

TÁRLATVEZETÉS OLTAI KATÁVAL 2014.05.07.

Május 7-én Oltai Kata tartott tárlatvezetést a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon.

TÁRLATVEZETÉS ALFÖLDI RÓBERTTEL 2014.04.16.

Április 16-án 18 órától Alföldi Róbert tartott tárlatvezetést a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon.

GERGYE KRISZTIÁN ÉS DÖMÖLKY DÁNIEL PERFORMANSZA 2014.04.16.

Április 16-án Gergye Krisztián rendező, kortárs táncos, színész és Dömölky Dániel, fotográfus, építész, vizuális művész közös performansza volt látható a Capa Központban.

KÖLTÉSZET NAPI PHOTO-SLAMPOETRY 2014.04.11.

Slammerek és színészek közös előadása április 11-én, a költészet napján.

TÁRLATVEZETÉS TÚRY GERGELLYEL 2014.04.02.

Április 2-án Túry Gergely tartott tárlatvezetést a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon.

TALÁLKOZÁSOK – FOTÓS ÉS ALANYAI 2014.03.28.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottja, Erdélyi Gábor szabadúszó fotográfus Vásáry Tamás világhírű zongoraművésszel és karmesterrel, valamint Tunyogi Henriettel beszélgetett.

32. MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS – MEGNYITÓ 2014.03.27.

Új helyszínen, a Capa Központban nyílt meg március 27-én a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje, a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

FORRONGÓ KIJEV – KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 2014.03.21.

Három napig – március 21-23. között – volt látható a Capa Központ Forrongó Kijev című minitárlata. A kiállítás az Ukrajnában dolgozó magyar fotóriporterek – Beliczay László, Bielik István, Földes András, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Szabó Balázs, Végh László – képeit mutatta be a szomszédos országban zajló forradalmi eseményekről.

INDIVIDUÁLIS MITOLÓGIA – DROZDIK ORSHI PERFORMANSZA 2014.03.19.

Drozdik Orsolya 1975-ben a Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként vezette be az Individuális mitológia címet konceptuális programja megnevezésére. A Játsszad újra Drozdik, táncolj az emlékdarabok pengéin! az archaikus kutatás rekonstruktív módszerével építi újra a múltat, közte saját múltját is. Drozdik Orshi performansza március 19-én volt látható a Capa Központban.

A FOTÓSZUPREMATISTÁK KÖZÖS TÁRLATVEZETÉSE 2014.03.12.

Március 12-én  Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint  vezették körbe az érdeklődőket a Fotószuprematisták című kiállításukon.

HALÁLOS DESIGN – KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS 2014.03.05.

Asztalos Zsolt videó-installációjában az ember elpusztítására kitalált és speciálisan fejlesztett eszközök (bombák, robbanótestek) katalógusát mutatja be. Ha nehezen is, de elvonatkoztatunk funkciójuktól, akkor esztétikus, innovatív tervezésű tárgyakat láthatunk. Hogyan oldható fel ez az ellentmondás? Erről beszélgetett dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, Martinkó József művészettörténész, az Octogon főszerkesztője, Uhl Gabriella, a kiállítás kurátora és Asztalos Zsolt képzőművész 2014. március 5-én a Capa Központban.

ASZTALOS ZSOLT: KILŐTTÉK, DE NEM ROBBANT FEL – KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 2014.02.26.

Az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálé (2013.) magyar pavilonjában Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című installációja volt látható. Ennek a kiállításnak egy mutációja mutatkozott be Budapesten a Capa Központban 2014. február 22. – március 14. között. A kiállítás kurátora Uhl Gabriella volt. A kiállítást Varga Mátyás költő, bencés szerzetes nyitotta meg.

DÉNES IMRE: SÓVÁRGÁS 2014.02.24.

Egy hajó halad a szárazföldön a tenger felé. Vajon eléri-e, és ha igen, milyen állapotban? Érvényesek lesznek-e a korábbi képek, emlékek, az utazás lenyomatai? Dénes Imre, a tengerészből lett alkotó a nemzetközi vizek helyett immár a nemzetközi performanszművészet térközeiben hajózik. Életrajzi elemekkel átszőtt előadását február 24-én láthatta a közönség a Capa Központban.

FÉNYKERÉKPÁR-MANDALA SAXOFONRA – MINYÓ &GRENCSÓ KÖZÖS PERFORMANSZA 2014.02.19.

Minyó Szert Károly és Grencsó István – a két kitűnő kortárs művész először működött együtt egy mandala létrehozásában február 19-én 18 órától a Capa Központban. Az attrakció után Uhl Gabriella művészettörténész-kurátor tartott magyar és angol nyelvű tárlatvezetést a Fotószuprematisták című kiállításon.

MOLNÁR ÁGNES ÉVA: KÖTÉSBEN – KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 2014.02.17.

2014. február 17. és március 14. között volt látható Molnár Ágnes Éva Kötésben című kiállítása, amely a TRIBUTE (tisztelet, tiszteletadás) sorozat a női aktivista művész szándékairól és korlátairól szólt. A kiállítást Karafiáth Orsolya, kultúrdémon és Szirtes János, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész közös performansza nyitotta meg. A kiállításnak Bán András, műkritikus volt a kurátora.

AZ AVANTGARDE FILM – FILMVETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS HUBER ZOLTÁNNAL 2014.02.12.

Van kapcsolat az avantgarde film és a képzőművészet között? Ha igen, akkor a képzőművészeti vonulatok miként adaptálhatóak a film médiumára? Huber Zoltán, a Filmvilág és a Prizma újságírója korabeli filmek segítségével mutatta be a közönségnek az avantgarde film és a képzőművészet kapcsolatait a Capa Központban.

DÁRDAI ZSUZSA MŰVÉSZKRITIKUS ELŐADÁSA A SZUPREMATIZMUSRÓL 2014.02.05.

Vajon sikerült-e Robitz Anikónak, Minyó Szert Károlynak és Szombathy Bálintnak teljesítenie a lehetetlennek tűnő küldetést a Fotószuprematisták című kiállításukkal? Erre próbált választ adni Dárdai Zsuzsa a Capa Központban tartott előadásával.

FOTÓSZUPREMATISTÁK: KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 2014.01.27.

Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint Fotószuprematisták című kiállítását Dr. Bordács Andrea esztéta nyitotta meg. Az eseményen látható Az eseményen látható volt a három kiállító művész közös akciója, valamint fellépett Angler Ákos (ex-Sziámi, és ex-Anima Sound System) és Kóos László basszusgitáros is.

CSURKA ESZTER: ELŐHÍVÁS 2014.01.30

Csurka Eszter különleges performanszának keretében a közönség is aktív részese lehetett az alkotás folyamatának. A képzőművész lényegében egy hatalmas fotólaboratóriummá alakította át a Capa Központ kiállítóterét. A felvételt Csurka Eszter készítette.

JOHN G. MORRIS ROBERT CAPÁRÓL MESÉL
Interjú a LIFE Magazine londoni irodájának egykori képszerkesztőjével

John Godfrey Morris volt a felelős képszerkesztője az 1944-es normandiai partraszállásról beszámoló LIFE Magazine lapszámnak, melyhez Robert Capa készítette a történelmi fotósorozatot. Az interjú 2013. szeptember 20-án készült Párizsban, John G. Morris lakásában. A videó végén a köszöntés ugyanott készült, de pár nappal később: október 1-jén.