ENGLISH
Kezdőlap/ VÍRUS EST – A gondolat fertőz!

VÍRUS EST – A gondolat fertőz!

A Vírus Klub következő provokatív, gondolatébresztő előadását ezúttal a fotográfia tematikájához kapcsolódóan tartja a Capa Központ rendezvénytermében, a Fotóutca Fesztivál keretében.

A Vírus Klub az élet, a tudomány és a kultúra területéről merítő, változatos stílusú rendezvénysorozat. Céljuk – elsősorban a fiatal, tettre kész generációt megszólítva – egy olyan közösség kialakítása, mely tudja és akarja az előadások alatt megismert értékeket, álláspontokat képviselni, továbbítani, hatni velük a környezetére. Előadásaik a dogmatikus gondolkodással és az érdektelenséggel veszik fel a harcot, széles körben és közérthető nyelven.

Vancsó Zoltán: fotográfus

Alkotói fotográfia – művészet és terápia

Mitől művészi egy fotó, miben tér el egy „csupán jó” képtől? Milyen szempontok alapján tartunk egy alkotást figyelemre méltónak vagy kevésbé értékesnek? A spirituális útkeresés hogyan szivárog be – szinte észrevétlenül – az alkotói létbe? Mit nyer a művész, ha alkot? Mit nyer a néző, ha befogad?

Babocsay Ádám: reklámpszichológus

A reklám, mint tartalomfogyasztás

Napjainkban a digitális eszközök lehetővé teszik a befogadók számára, hogy csupán olyan tartalmakat fogyasszanak, amelyek érdeklik őket, és minden mást elkerüljenek. Média használóként természetesen ez számunkra, azonban – ezzel ellentétben – a reklám iparág eddig arra az alapgondolatra épült, hogy a fogyasztót könnyen eléri a reklám akkor is, ha nem nyitott annak befogadására.

A reklám készítőket ez új kihívás elé állította: hogyan kell a befogadó számára vonzó reklámtartamat létrehozni úgy, hogy az a márka kereskedelmi céljainak is megfeleljen? Előadásomban erre a kérdésre keresem a választ.

Kincses Károly: fotótörténész

Mit ér a fotó, ha magyar? Emigráció és/vagy világhír?

Nagyjából 661 ismert fotográfus emigrált 1849-2016 között, ezek egy része világhirű lett, egy részük ismert, egy részük lokálisan érdekes csak. Ezzel szemben, akik az itthon maradást választották, egyetlen egy sem lett igazán ismert, elismert. Ugyan miért?

Dragon Zoltán: Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport, Szegedi Tudományegyetem

“Algoritmikus fordulat, kiborg látás, avagy a kép nem létezik”

“Míg a fénykép eljövetele egyrészt sokáig a történelem új korszakát jelentette, másrészt a valósághű reprezentáció győzelmét, addig a digitalizáció hatására szerepe, minősége és a befogadóra gyakorolt hatása alapjaiban változtatta meg a vizuális kultúrát. Mi magunk is együtt változunk vele: látásunk a fotografikuson túli kiborg vízióvá alakult.”

virus_hirkep

 

Az előadás időpontja: 2016. április 23., szombat 19 óra

Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem

A Fotóutca Fesztivál ideje alatt a Capa Központba és a Mai Manó Házba a belépés és a programokon való részvétel ingyenes!
(Kivétel ez alól: a Mapplethorpe: Look at the Pictures című dokumentumfilm vetítése, melyre belépőjegyet kell váltani a Capa Központ pénztárában.)

 

A Fotóutca Fesztivál támogatói:

BTF_16_logo_HUN_piros

nka_logo_2012

emmi